Ισχιαλγία: Διάγνωση & Θεραπεία

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει την μυϊκή σας δύναμη και τα αντανακλαστικά σας. Θα σας ζητήσει να κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις που θα δείξουν το πρόβλημα. Η εξέταση με την μεγαλύτερη διαγνωστική αξία είναι η Μαγνητική Τομογραφία. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες, Αξονική Τομογραφία ή και ηλεκτρομυογράφημα. Σε συνδυασμό με το ιστορικό σας και το ιστορικό του επεισοδίου της ισχιαλγίας, θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία

Παραμείνετε δραστήριοι. Μην μένετε στο κρεβάτι πάνω από μια έως δύο ημέρες. Παρατεταμένη ακινησία επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντιφλεγμονώδη ή και μυοχαλαρωτικά. Αφού υποχωρήσει η οξεία φάση του πόνου ο γιατρός μπορεί να συστήσει φυσιοθεραπεία για μυϊκή ενδυνάμωση της περιοχής.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να κρίνει ότι μπορεί να βοηθήσουν τα κορτικοστεροειδή. Είναι αντιφλεγμονώδη και ο τρόπος χορήγησης είναι η έγχυση (ένεση) που στέλνει το φάρμακο με μεγάλη ακρίβεια εκεί ακριβώς που υπάρχει το πρόβλημα. Πριν την έγχυση χρειάζεται να γίνει Μαγνητική Τομογραφία ώστε ο γιατρός να εντοπίσει το ακριβές σημείο του προβλήματος. Στη διάρκεια της διαδικασίας της έγχυσης χρησιμοποιείται ακτινοσκοπικό μηχάνημα ώστε να παρακολουθεί ο γιατρός την ασφαλή και ακριβή χορήγηση του φαρμάκου.

"Θεραπείες" που δεν βοηθούν

“Θαυματουργές θεραπείες” όπως ενέσεις, οζονοθεραπεία, θεραπεία μαγνητικών πεδίων, έλξεις και άλλα, δεν έχουν καμιά επιστημονική απόδειξη ότι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη φυσική εξέλιξη της ισχιαλγίας.

Πότε θα χρειαστεί χειρουργείο;

Ο γιατρός θα συστήσει τη χειρουργική λύση όταν διαπιστώσει ότι ο πόνος δεν έχει υποχωρήσει για τέσσερις εβδομάδες τουλάχιστον με καμία συντηρητική θεραπεία και δημιουργεί προβλήματα και περιορισμούς στην καθημερινή ζωή.
Υπάρχει όμως περίπτωση ο γιατρός να κρίνει ότι το χειρουργείο είναι επείγον να γίνει αμέσως αν κρίνει ότι τα συμπτώματα είναι σοβαρά πχ συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία που επιδεινώνεται, αν ο πόνος είναι και στα δύο πόδια, ή υπάρχει δυσκολία στην ούρηση ή μούδιασμα στην περιοχή της λεκάνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το χειρουργείο μπορεί να είναι επείγον.
Η επέμβαση γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Αυτό σημαίνει μικρή τομή, σύντομη διάρκεια χειρουργείου, μια μέρα νοσηλείας. Πρόκειται για το χειρουργείο με την μέθοδο της μικροδισκεκτομής.

τι να ξέρετε

Η παρατεταμένη για πολλούς μήνες ισχιαλγία που προκαλείται από συνεχή πίεση ενός νεύρου μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλοιώσεις στο νεύρο και να είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί. Από τη στιγμή που θα κριθεί ότι το πρόβλημα θα χρειαστεί να λυθεί χειρουργικά, όσο πιο σύντομα γίνει η επέμβαση, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να διαβάσετε στο blog.