ισχιαλγία

Τι είναι

Με τον όρο ισχιαλγία αναφερόμαστε στον πόνο που προκαλείται από τον ερεθισμό ενός νεύρου στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης (χαμηλά στην πλάτη).
Αν και η αιτία βρίσκεται στην μέση ο πόνος γίνεται αισθητός κατά μήκος της πορείας του νεύρου στο πόδι. Πιο συχνά στο γλουτό, μηρό και γάμπα και συνήθως παρουσιάζεται στην μια πλευρά του σώματος.

Συμπτώματα

Πόνος που ξεκινάει χαμηλά στην πλάτη, προχωρεί προς τον γλουτό και προς τα κάτω κατά μήκος του ποδιού. Είναι δυνατόν να αισθάνεστε τον πόνο σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της πορείας του νεύρου, αλλά το πιθανότερο είναι να ακολουθεί την πορεία που περιγράψαμε παραπάνω.
Ο πόνος μπορεί να είναι από μαλακός έως κάψιμο ή σαν να σας διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα ή ακόμα και ανυπόφορος. Μπορεί να τον αισθάνεστε περισσότερο όταν βήχετε και μπορεί να επιδεινώνεται αν μείνετε καθιστοί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Εκτός από τον πόνο μπορεί να υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα ή και μυϊκή αδυναμία του ποδιού που δυσκολεύει το περπάτημα.
Μπορεί να αισθάνεστε πόνο σε ένα σημείο και μούδιασμα σε κάποιο άλλο σημείο.

Πότε να δείτε το γιατρό

Αν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά από μια εβδομάδα ή επιδεινώνεται.
Ζητήστε άμεσα τη βοήθεια του γιατρού αν: Αν συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα. Αν υπάρχει πρόβλημα στην ούρηση ή αν ο πόνος είναι και στα δύο πόδια. Αν το πρόβλημα έχει προκύψει από τραυματισμό (πχ τροχαίο).

Μαγνητική Τομογραφία. Δισκοκήλη

Αιτίες

Ο ερεθισμός του νεύρου σχεδόν πάντα προκαλείται από κήλη κάποιου μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ένα μικρό κομμάτι του δίσκου προβάλει μέσα στο σπονδυλικό κανάλι (δισκοκήλη). Συνήθως συμβαίνει σε δίσκους στους οποίους προϋπάρχει κάποιου βαθμού φθορά. Η κήλη αυτή πιέζει το νεύρο ή προκαλεί ερεθισμό του νεύρου και καταλήγει σε ισχιαλγία.
Σπανιότερα η πίεση του νεύρου μπορεί να οφείλεται σε κάποια κύστη ή όγκο.

Συχνά λέγεται ότι η ισχιαλγία προκαλείται από κάκωση όπως όταν κάποιος σηκώσει απότομα μεγάλο βάρος. Για να δημιουργηθεί όμως κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου πρέπει να προϋπάρχει φθορά στον δίσκο, συχνά χωρίς συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής. Μπορεί να παρουσιαστεί τόσο σε άτομα που κάνουν βαριές εργασίες όσο και σε άτομα χωρίς ιστορικό. Επίσης, η οξεία ισχιαλγία εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικίες μεταξύ 25 και 40 ετών.

Παράγοντες κινδύνου

Απασχόληση: Χωρίς να είναι αποδεδειγμένο, είναι πιθανό ότι μια δουλειά που απαιτεί μεταφορά μεγάλου βάρους μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην ισχιαλγία.
Ηλικία: Αν και υπάρχει η γενική εντύπωση ότι η οξεία ισχιαλγία είναι πάθηση της μεγάλης ηλικίας στην πραγματικότητα συμβαίνει πιο συχνά σε ηλικίες 25-45 ετών και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν έχουν κανένα ιστορικό προβλημάτων στη μέση.

Προβλήματα

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκατάσταση από την ισχιαλγία είναι πλήρης, μερικές φορές μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες του νεύρου αν το πρόβλημα παραμεληθεί. Ζητήστε άμεσα βοήθεια από το γιατρό αν έχετε μούδιασμα ή απώλεια αισθητικότητας στο πόδι, μυϊκή αδυναμία ή προβλήματα με την ούρηση.

Προστασία

Αν και δεν είναι πάντα δυνατόν να αποφύγουμε την ισχιαλγία, μπορούμε να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την μέση μας.
Τακτική Άσκηση. Δυνατοί μύες τόσο στην πλάτη όσο κοιλιακοί, είναι σημαντικοί για την σωστή θέση του σώματος.
Σωστή στάση σώματος όταν κάθεστε. Επιλέξτε κάθισμα με καλή υποστήριξη της μέσης.
Αν στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακουμπήστε το ένα πόδι σε ένα μικρό σκαμνάκι τακτικά. Όταν σηκώνετε κάποιο βάρος, προσέξτε να κινήστε κάθετα με ίσια πλάτη και κρατώντας το βάρος κοντά στο σώμα.