Κατάγματα

Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ συχνά. Μπορούν να συμβούν από ατύχημα ή πτώση αλλά συχνά και χωρίς προειδοποίηση ακόμα και από απλές καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι.
Μπορεί να συμβούν ταυτόχρονα σε περισσότερα επίπεδα (σπονδύλους) της σπονδυλικής στήλης (πολλαπλά κατάγματα).

Συμπτώματα

Ξαφνικός έντονος πόνος στην πλάτη ή στη μέση που γίνεται χειρότερος με την ορθοστασία και την κίνηση.
Μακροχρόνια συμπτώματα:
Μειωμένη κινητικότητα στη σπονδυλική στήλη.
Αν το κάταγμα μείνει χωρίς θεραπεία καταλήγει σε χρόνιο πόνο, παραμόρφωση (κύφωση), ελάττωση του ύψους του σώματος, απώλεια μυϊκής μάζας απώλεια αντοχής.
Σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλείται βλάβη στο νωτιαίο μυελό.

Πότε να δείτε το γιατρό

Αν νιώσετε ξαφνικό έντονο πόνο στην πλάτη ή στη μέση και είστε πάνω από 65 ετών. Δείτε άμεσα τον γιατρό καθώς είναι πιθανό να έχετε υποστεί κάταγμα σπονδυλικής στήλης.

Αιτίες & Παράγοντες κινδύνου

Συμβαίνουν σε άτομα μεγάλης ηλικίας που μπορεί να πάσχουν από οστεοπόρωση ή όχι.
Οφείλονται κυρίως στον εκφυλισμό με την ηλικία των μεσοσπονδυλίων δίσκων η ύπαρξη όμως γενικευμένης οστεοπόρωσης από διάφορες αιτίες (γυναίκες άνω των 55 ετών μετά την εμμηνόπαυση, φάρμακα όπως η κορτιζόνη, κληρονομικότητα, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης ή έλλειψη ασβεστίου) είναι επιβαρυντικός παράγοντας. Αν θέλετε να ξέρετε περισσότερα για τον μηχανισμό δημιουργίας των καταγμάτων αυτών, διαβάστε στο blog.

Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης αναφέρονται συχνά με διαφορετικούς όρους, όπως συμπιεστικά κατάγματα, ή σφηνοειδή κατάγματα ή ακόμα σαν καθίζηση σπονδύλου ή οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδύλων. Όλοι οι παραπάνω όροι αναφέρονται σε κάταγμα σπονδύλου το οποίο καταλήγει σε συμπίεση του σπονδύλου που χάνει μεγάλο ποσοστό από το φυσιολογικό του ύψος.