Κυφοπλαστική: Συχνές Ερωτήσεις

Για την τέλεια εκτέλεση απαιτείται εμπειρία και πλήρης γνώση και κατανόηση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και του μηχανισμού των καταγμάτων. Συνεπώς, για αποφυγή πειραματισμών, η σωστή επιλογή είναι ο ορθοπαιδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης. 

Η τυπική εξέλιξη των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αν αυτά μείνουν χωρίς θεραπεία με Κυφοπλαστική, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατός χρόνιος πόνος, που ταλαιπωρεί τον ασθενή και δεν του επιτρέπει να ζει πια ανεξάρτητα. Πολλές φορές δημιουργείται και παραμόρφωση της πλάτης (κύφωση). Η παραδοσιακή αντιμετώπιση, με παρατεταμένη ακινητοποίηση – παραμονή στο κρεβάτι, εφαρμογή κηδεμόνα κορμού και παυσίπονα, δεν θεραπεύει το πρόβλημα (ξέρουμε πλέον αποδεδειγμένα ότι ο μηχανισμός του πόνου σχετίζεται με άλλους παράγοντες). Η παρατεταμένη ακινησία στο κρεβάτι (περισσότερο από μία με δύο ημέρες) αδυνατίζει περισσότερο τα οστά και τους μυς της σπονδυλικής στήλης.

‘Εχει αποδειχθεί από ιατρικές μελέτες ότι η κυφοπλαστική ΔΕΝ αυξάνει την πιθανότητα νέου κατάγματος σε άλλα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το χειρουργικό τσιμέντο δεν αυξάνει την σκληρότητα του σπονδύλου σε βαθμό που να επηρεάζει αρνητικά τους παράπλευρους σπονδύλους. 

Ο λόγος που ακούγεται αυτός ο “μύθος” είναι ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί σπονδυλικό κάταγμα έχουν ούτως ή άλλως προδιάθεση για μελλοντικά κατάγματα είτε λόγω προχωρημένης οστεοπόρωσης είτε λόγω προχωρημένης εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων ανεξάρτητα με το αν έχουν κάνει κυφοπλαστική ή όχι. 

Αν και η οστεοπόρωση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα «εξασθένησης» του οστού, είναι γνωστό ότι τα κατάγματα αυτά εμφανίζονται εξ ίσου και σε άτομα χωρίς οστεοπόρωση. Αν συνυπάρχει οστεοπόρωση είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας και γι αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε για την αντιμετώπισή της.

Στο Blog μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον μηχανισμό των καταγμάτων αυτών. Ο μηχανισμός των καταγμάτων “ζωντανεύει” στο video.

Πρόκειται για τον ίδιο τύπο κατάγματος. Ο λόγος που προτιμούμε τον όρο συμπιεστικό είναι γιατί έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβεί και σε άτομα που δεν έχουν οστεοπόρωση. 

Χρησιμοποιούνται και οι δύο για τη θεραπεία των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Η κυφοπλαστική διαφέρει στο ότι με την χρήση ειδικού “μπαλονιού”, αποκαθίσταται το σχήμα και προετοιμάζεται και δημιουργείται περισσότερος χώρος για την έγχυση του ειδικού οστικού τσιμέντου.