κυφοπλαστικη

γιατί;

Στα παλαιότερα χρόνια θεωρούσαν ότι τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης είναι κάτι αναμενόμενο σε ηλικιωμένα άτομα και έτσι έμεναν χωρίς θεραπεία με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της καθημερινής ζωής των ηλικιωμένων.
Σήμερα πια με την επέμβαση της κυφοπλαστικής μπορούμε να δώσουμε άμεση ανακούφιση από τους πόνους από κάταγμα σπονδύλων, να ενισχύσουμε και να αποκαταστήσουμε τον σπόνδυλο.
Ξέρουμε ότι παρατεταμένη ακινητοποίηση – παραμονή στο κρεβάτι, εφαρμογή κηδεμόνα κορμού και παυσίπονα, δεν θεραπεύει το πρόβλημα, αντίθετα αδυνατίζει περισσότερο τα οστά και τους μυς της σπονδυλικής στήλης.
Η τυπική εξέλιξη των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αν αυτά μείνουν χωρίς θεραπεία με την Κυφοπλαστική, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατός χρόνιος πόνος, που ταλαιπωρεί τον ασθενή και δεν του επιτρέπει να ζει πια ανεξάρτητα. Πολλές φορές δημιουργείται και παραμόρφωση της πλάτης (κύφωση).

πότε;

Όσο το δυνατόν συντομότερα μετά από το κάταγμα και το αργότερο μέσα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις σχετικές μελέτες διαβάστε το blog.

Ελάχιστα επεμβατική

Σύντομη διάρκεια χειρουργείου (περίπου 30 λεπτά), μικρή τομή, νοσηλεία 24 ωρών, χωρίς απώλεια αίματος, χωρίς τραυματισμούς των γύρω ιστών.
Η κινητοποίηση είναι άμεση (μετά από λίγες ώρες), ελάχιστος ή και καθόλου μετεγχειρητικός πόνος.
Σαν ελάχιστα επεμβατική είναι εξαιρετικά ασφαλής. Οι σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών.

Τα μυστικά της κυφοπλαστικής

Ο χρόνος της επέμβασης. Όσο συντομότερα γίνεται η επέμβαση μετά από το κάταγμα τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αποκατασταθεί το ύψος του σπονδύλου, να αποφευχθεί η δημιουργία κύφωσης και οι επιπλοκές από την παρατεταμένη ακινησία. Ο ιδανικός χρόνος είναι μέσα σε διάστημα έως 6 εβδομάδες από το κάταγμα.

Ο κατάλληλος χειρουργός. Η κυφοπλαστική είναι εξειδικευμένη επέμβαση που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

Τι να περιμένετε μετεγχειρητικά

Για τους περισσότερους ασθενείς η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση. Σε κάποιους άλλους μπορεί να γίνει αισθητή μέσα σε 2 μέρες. Στο σπίτι, οι ασθενείς μπορούν να ξαναγυρίσουν στις φυσιολογικές καθημερινές τους δραστηριότητες. Χρειάζεται μια λογική προφύλαξη και αποφυγή πολύ απαιτητικών φυσικών δραστηριοτήτων, όπως μεγάλα βάρη για περίπου 6 εβδομάδες.

Τα διαγράμματα που ακολουθούν δείχνουν τα αποτελέσματα συγκριτικών μελετών για την εξέλιξη του πόνου και της ποιότητας ζωής μετά από συμπιεστικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μελέτες έδειξαν ότι η ποιότητα ζωής με την μέθοδο της Κυφοπλαστικής έχει θεαματική βελτίωση από τις πρώτες μέρες. Επίσης, το επίπεδο του πόνου μετά την Κυφοπλαστική πέφτει θεαματικά σε σύγκριση με την συντηρητική αντιμετώπιση.

Διάγραμμα. Η βελτίωση ποιότητας ζωής μετά το κάταγμα είναι πολύ μεγαλύτερη με την κυφοπλαστική.
Διάγραμμα. Το επίπεδο του πόνου κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά το κάταγμα είναι πολύ χαμηλότερο και τείνει να εξαφανιστεί αν γίνει η επέμβαση της κυφοπλαστικής

Πως γίνεται

Γίνεται με γενική αναισθησία.

Τρισδιάστατο μοντέλο σπονδυλικής στήλης. Η βελόνα μπαίνει στον σπόνδυλο που έχει υποστεί το κάταγμα κατά τη διάρκεια της κυφοπλαστικής.

Η βελόνα μπαίνει στον σπόνδυλο που έχει υποστεί το κάταγμα.

Κυφοπλαστική. Το ειδικό μπαλόνι μπαίνει στον σπόνδυλο

Το ειδικό μπαλόνι μπαίνει στον σπόνδυλο

Κυφοπλαστική. Το μπαλόνι "φουσκώνει" και διορθώνεται το σχήμα του σπονδύλου

Το μπαλόνι "φουσκώνει" και διορθώνεται το σχήμα του σπονδύλου

Κυφοπλαστική. Αφαιρείται το μπαλόνι από τον σπόνδυλο

Αφαιρείται το μπαλόνι

Κυφοπλαστική. Στο κενό που δημιουργήθηκε στο σώμα του σπονδύλου, μπαίνει το ειδικό ορθοπαιδικό τσιμέντο

Στο κενό που δημιουργήθηκε μπαίνει το ειδικό ορθοπαιδικό τσιμέντο

Κυφοπλαστική. Η βελόνα βγαίνει από τον σπόνδυλο ο οποίος έχει αποκασταθεί

Η βελόνα βγαίνει από τον σπόνδυλο