Μικροδισκεκτομή

Στόχος της μικροδισκεκτομής είναι να αποσυμπιεστεί η νευρική ρίζα που πιέζεται ώστε να ανακουφιστούν άμεσα τα συμπτώματα ισχιαλγίας.
Όταν η ισχιαλγία (σοβαρός πόνος στο πόδι) επιμένει παρά τη συντηρητική θεραπεία (φάρμακα ή και φυσιοθεραπεία), ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την μικροδισκεκτομή.
Συνήθως δεν είναι επείγουσα επέμβαση εκτός και αν συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία ή πρόβλημα στην ούρηση, οπότε πρέπει να γίνει άμεσα.

Ελάχιστα επεμβατική

Η μικροδισκεκτομή είναι μια από τις ελάχιστα επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές μεθόδους που έχει βελτιώσει όσο λίγες μέθοδοι τόσο πολύ την ποιότητα ζωής. Ελάχιστα επεμβατική σημαίνει:

σύντομη διάρκεια επέμβασης (20-40 λεπτά)
πολύ μικρή χειρουργική τομή (20-30 χιλιοστά)
αποφυγή τραυματισμού των γύρω ιστών
χωρίς απώλεια αίματος
ασφαλής επέμβαση χωρίς επιπλοκές
ελάχιστος χρόνος νοσηλείας (8-24 ώρες)
ταχύτερη ανάρρωση
καθόλου ή ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
άμεση κινητοποίηση (δεν χρειάζεται ν α μείνετε στο κρεβάτι)
και το σπουδαιότερο: άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της ισχιαλγίας

Πως γίνεται

Για την μικροδισκεκτομή απαιτείται τελευταίας τεχνολογίας εξελιγμένο χειρουργικό ψηφιακό μικροσκόπιο υψηλής ευκρίνειας, ειδικά χειρουργικά εργαλεία και φυσικά μεγάλη εμπειρία του χειρουργού στις μικροχειρουργικές τεχνικές.
Γίνεται με σύντομη γενική αναισθησία και μπορεί να γίνει ακόμα και σαν χειρουργείο ημέρας δηλαδή χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Με ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους και χωρίς τραυματισμούς των ιστών, αφαιρείται το τμήμα το μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (κήλη) και όχι ολόκληρος ο δίσκος, μέσα από μια πολύ μικρή τομή. Απελευθερώνεται έτσι το παγιδευμένο νεύρο ενώ υπάρχει συνεχής και ασφαλής προστασία του νεύρου σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα.

Χρειάζεται τοποθέτηση υλικών;

Κατά την επέμβαση της μικροδισκεκτομής αφαιρείται απλά, το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει ήδη ‘σπάσει’ και έχει ‘βγεί’ από το μεσοσπονδύλιο διάστημα πιέζοντας μια νευρική ρίζα. Το τμήμα αυτό δεν είναι κατά κανένα τρόπο φυσιολογικό και δεν εξυπηρετεί καμία λειτουργία ενώ, λόγω της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στη νευρική ρίζα η αφαίρεσή του επιβάλλεται.
Όσον αφορά τον δίσκο που παραμένει, στην συντρηπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται καμία περαιτέρω παρέμβαση (όπως τοποθέτηση υλικών σπονδυλοδεσίας) γιατί δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Η τοποθέτηση συνθετικών υλικών όπως από τιτάνιο απαιτείται στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που ο δίσκος που έχει απομείνει έχει υποστεί σημαντική φθορά και παρουσιάζει σημεία ‘αστάθειας’ σε σημείο που απαιτείται κάποιας μορφής σταθεροποίηση. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται από την σημερινή χειρουργική η τοποθέτηση υλικών σπονδυλοδεσίας ή άλλες μέθοδοι με την ελπίδα να αποφευχθεί υποτροπή της δισκοκήλης.