Συχνές Ερωτήσεις
Κυφοπλαστική Συχνές Ερωτήσεις
Ποιος είναι ο ειδικός για την επέμβαση της κυφοπλαστικής;
Για την τέλεια εκτέλεση απαιτείται εμπειρία και πλήρης γνώση και κατανόηση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και του μηχανισμού των καταγμάτων. Συνεπώς, για αποφυγή πειραματισμών, η σωστή επιλογή είναι ο ορθοπαιδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης.
Γιατί να χειρουργηθεί κανείς; Δεν θα αποκατασταθεί το πρόβλημα με τον χρόνο;
Η τυπική εξέλιξη των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αν αυτά μείνουν χωρίς θεραπεία με Κυφοπλαστική, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατός χρόνιος πόνος, που ταλαιπωρεί τον ασθενή και δεν του επιτρέπει να ζει πια ανεξάρτητα. Πολλές φορές δημιουργείται και παραμόρφωση της πλάτης (κύφωση). Η παραδοσιακή αντιμετώπιση, με παρατεταμένη ακινητοποίηση – παραμονή στο κρεβάτι, εφαρμογή κηδεμόνα κορμού και παυσίπονα, δεν θεραπεύει το πρόβλημα (ξέρουμε πλέον αποδεδειγμένα ότι ο μηχανισμός του πόνου σχετίζεται με άλλους παράγοντες). Η παρατεταμένη ακινησία στο κρεβάτι (περισσότερο από μία με δύο ημέρες) αδυνατίζει περισσότερο τα οστά και τους μυς της σπονδυλικής στήλης.
Μετά την κυφοπλαστική τι γίνεται με τους πλαϊνούς σπονδύλους; Δεν θα αυξηθεί η πιθανότητα να συμβούν νέα κατάγματα;
‘Εχει αποδειχθεί από ιατρικές μελέτες ότι η κυφοπλαστική ΔΕΝ αυξάνει την πιθανότητα νέου κατάγματος σε άλλα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το χειρουργικό τσιμέντο δεν αυξάνει την σκληρότητα του σπονδύλου σε βαθμό που να επηρεάζει αρνητικά τους παράπλευρους σπονδύλους.
Ο λόγος που ακούγεται αυτός ο “μύθος” είναι ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί σπονδυλικό κάταγμα έχουν ούτως ή άλλως προδιάθεση για μελλοντικά κατάγματα είτε λόγω προχωρημένης οστεοπόρωσης είτε λόγω προχωρημένης εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων ανεξάρτητα με το αν έχουν κάνει κυφοπλαστική ή όχι.
Δεν έχω οστεοπόρωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύω από κάταγμα σπονδύλου;
Αν και η οστεοπόρωση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα «εξασθένησης» του οστού, είναι γνωστό ότι τα κατάγματα αυτά εμφανίζονται εξ ίσου και σε άτομα χωρίς οστεοπόρωση. Αν συνυπάρχει οστεοπόρωση είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας και γι αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε για την αντιμετώπισή της.
Στο Blog μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον μηχανισμό των καταγμάτων αυτών. Ο μηχανισμός των καταγμάτων “ζωντανεύει” στο video.
Ποια είναι η διαφορά του συμπιεστικού από το οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης;
Πρόκειται για τον ίδιο τύπο κατάγματος. Ο λόγος που προτιμούμε τον όρο συμπιεστικό είναι γιατί έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβεί και σε άτομα που δεν έχουν οστεοπόρωση.
Ποιες οι διαφορές μεταξύ κυφοπλαστικής (kyphoplasty) και σπονδυλοπλαστικής (vertebroplasty);
Χρησιμοποιούνται και οι δύο για τη θεραπεία των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Η κυφοπλαστική διαφέρει στο ότι με την χρήση ειδικού “μπαλονιού”, αποκαθίσταται το σχήμα και προετοιμάζεται και δημιουργείται περισσότερος χώρος για την έγχυση του ειδικού οστικού τσιμέντου.
Σκολίωση: Συχνές Ερωτήσεις
Πόσο αναμένουμε να διορθωθεί κατά την χειρουργική επέμβαση η σκολίωση;
Το πόσο θα διορθωθεί η σκολίωση εξαρτάται από το μέγεθος της παραμόρφωσης, από το πόσο εύκαμπτη είναι η σπονδυλική στήλη και τη χειρουργική τεχνική του χειρουργού.
Ποια είναι η πορεία αποκατάστασης μετά το χειρουργείο;
Όλοι σχεδόν οι χειρουργημένοι σηκώνονται από το κρεβάτι και κάνουν τα πρώτα τους βήματα την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο. Η διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι συνήθως από 4 έως 6 ημέρες. Εφαρμόζουμε την τεχνική all screw construct που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί μετεγχειρητικά κηδεμόνας (νάρθηκας). Δεν υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στις απλές καθημερινές δραστηριότητες μετά την επέμβαση αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι “βαριές” ασκήσεις και εργασίες (όπως τα αθλήματα και το σήκωμα και η μεταφορά βάρους) για περίοδο περίπου 2 έως τριών μηνών. Ωστόσο, συμβουλεύουμε τους χειρουργημένους μας να κινούνται ελεύθερα και να αρχίσουν ελαφρά άσκηση όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο. Αν και δεν είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις διόρθωσης της σκολίωσης συχνά ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει στην ομαλή και γρήγορη επαναφορά του σώματος στην σωστή κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την διόρθωση της σκολίωσης όλα τα μέρη του κορμού του σώματος αποκτούν νέα θέση, επομένως χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα στη νέα του “κατάσταση”.
Πόσο μεγάλη είναι η χειρουργική τομή και τι σημάδι θα αφήσει;
Η τομή έχει μήκος όσο το μήκος της περιοχής της σπονδυλικής στήλης που χρειάζεται διόρθωση. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εκτείνεται από το ύψος της ωμοπλάτης έως την μέση. Η τομή είναι συνήθως πολύ λεπτή και μακροχρόνια δεν αποτελεί αισθητικό πρόβλημα.
Τα υλικά του χειρουργείου θα διακρίνονται κάτω από το δέρμα;
Στην συντριπτική πλειοψηφία, τα υλικά δεν φαίνονται. Μπορεί να γίνουν αισθητά σε περιπτώσεις πολύ λεπτών ατόμων. Αν αυτό ενοχλεί, τα υλικά μπορούν αργότερα να αφαιρεθούν. Η αφαίρεση των υλικών αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σπονδυλοδεσίας δεν έχει κανένα αρνητικό αποτέλεσμα. Η επιτυχής επέμβαση θα διατηρήσει την σπονδυλική στήλη στην διορθωμένη της θέση.
Σκολίωση και Εγκυμοσύνη;
Κλινικές μελέτες έχουν συγκρίνει τον βαθμό επιδείνωσης της σκολίωσης σε κοπέλες που είχαν εγκυμοσύνη και σε κοπέλες που δεν είχαν μείνει έγκυες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει διαφορά στον βαθμό επιδείνωσης της σκολίωσης ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μπορούμε να πούμε λοιπόν με βεβαιότητα ότι η σκολίωση δεν επιδεινώνεται με την εγκυμοσύνη.
Εξάλλου, κλινικές μελέτες δείχνουν ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι κοπέλες με σκολίωση δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης τους και τον τοκετό, ούτε και έχουν αυξημένη πιθανότητα να χρειαστούν καισαρική τομή. Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις που η σκολίωση έχει προηγουμένως αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. Κάποια μικρά προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν μόνο σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρού βαθμού σκολίωσης. Τα προβλήματα αυτά δεν θέτουν φυσικά σε κίνδυνο την μητέρα ή το παιδί και έχουν κυρίως να κάνουν με την χορήγηση επισκληρίδιας αναισθησίας και την θέση του σώματος της εγκύου όταν ετοιμάζεται για τον τοκετό.
Η σκολίωση προκαλεί πόνο;
Γενικά, η σκολίωση μικρού βαθμού καθώς και η σκολίωση σε εφήβους και νέους ενήλικες δεν προκαλούν πόνο στην μέση ή την πλάτη. Ωστόσο, μεγάλου βαθμού σκολίωση μπορεί να οδηγήσει σε κάποιους πόνους και δυσφορία καθώς δεν είναι μόνο η σπονδυλική στήλη που βρίσκεται σε κάμψη και περιστροφή αλλά και οι πλευρές και η ωμοπλάτη έχουν μετακινηθεί σε λάθος θέση. Αυτή η μη φυσιολογική θέση μπορεί να προκαλεί πόνο στην πλάτη. Στους μεγαλύτερους εφήβους και τους ενήλικες, μια προχωρημένη σκολίωση μπορεί να προκαλέσει μετά από κάποια χρόνια “φθορά” στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης κάτι που επίσης προκαλεί πόνο.
Η σκολίωση που παρουσιάζεται στην εφηβεία δημιουργεί πάντα πρόβλημα στο μέλλον;
Βασιζόμενοι στην στατιστική και την κλινική εμπειρία μπορούμε να απαντήσουμε ότι πιθανότατα όχι, μια μικρή ή μέτριου βαθμού σκολίωση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον. Ωστόσο, μια μεγάλου βαθμού σκολίωση (άνω των 50 μοιρών) είναι πιθανό να συνεχίσει να επιδεινώνεται. Το κυριότερο πρόβλημα που θα παρουσιαστεί μετά τη μέση ηλικία είναι η απώλεια της ισορροπίας του σώματος. Αυτό εκδηλώνεται με σταδιακά αυξανόμενη “κούραση” και πόνο στην πλάτη (ραχιαλγία) και χαμηλά στη μέση (οσφυαλγία).
Πόσο αποτελεσματικό είναι το χειρουργείο για την σκολίωση στους ενήλικες;
Οι περισσότεροι ενήλικες που έχουν σκολίωση, δεν χρειάζονται χειρουργείο. Γι αυτούς όμως που έχουν οστεοαρθρίτιδα στην σπονδυλική στήλη σε συνδυασμό με σκολίωση, η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ αποτελεσματική για την ανακούφιση από τα συμπτώματά τους.
Η σκολίωση στους ενήλικες μπορεί να είχε εμφανιστεί στην παιδική τους ηλικία. Συχνότερα όμως είναι αποτέλεσμα της φθοράς της σπονδυλικής στήλης με την γήρανση σε συνδυασμό με αρθρίτιδα ή οστεοπόρωση. Στην πραγματικότητα τα συμπτώματα της αρθρίτιδας ή της οστεοπόρωσης είναι αυτά που οδηγούν τους ενήλικες ασθενείς να ζητήσουν την βοήθεια του γιατρού. Η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την οσφυαλγία, πόνο και μούδιασμα κατά μήκος του κάτω άκρου, αδυναμία στα πόδια ή κλήση του σώματος προς τα εμπρός.
Τυπικά το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία είναι η φυσιοθεραπεία. Το συστηματικό περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην διατήρηση της οστικής μάζας και να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Αν συνυπάρχει οστεοπόρωση είναι απαραίτητο να δοθεί θεραπεία. Αν παρόλα αυτά τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι σοβαρά, και να περιορίζουν την κινητικότητα, τότε το χειρουργείο μπορεί να είναι η κατάλληλη λύση.
Είναι καλύτερο, η επέμβαση να γίνεται νωρίς όταν η γενική υγεία είναι ακόμα καλή και πριν η οστεοπόρωση αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Με την πάροδο της ηλικίας η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο δύσκαμπτη. Σε μερικές περιπτώσεις η δυσκαμψία των σπονδυλικών αρθρώσεων μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή καθώς σχηματίζονται οστεόφυτα τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση. Αυτή η δυσκαμψία ή η απώλεια δυνατότητας κίνησης μπορεί να κάνει την χειρουργική διόρθωση εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
Αν δηλαδή δεν προχωρήσουμε έγκαιρα στη χειρουργική διόρθωση μιας επιδεινούμενης σκολίωσης θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα όπως βαρύτερη μορφή σκολίωσης, δυσκαμψία που δυσκολεύει την διόρθωση της παραμόρφωσης και αποκατάσταση της ισορροπίας και πιθανόν άλλα γενικότερα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται με την ηλικία όπως οστεοπόρωση, υπέρταση, διαβήτης, καρδιοπάθειες.
Η επέμβαση που γίνεται λέγεται σπονδυλοδεσία.
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αποκαταστήσει την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης δηλαδή το κεφάλι να βρίσκεται σε ευθεία πάνω από τη λεκάνη.
Σε πολλές περιπτώσεις οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης είναι μέρος της παραμόρφωσης. Οι προβληματικές αυτές αρθρώσεις σταθεροποιούνται με οστικό μόσχευμα. Στη συνέχεια τοποθετούνται μεταλλικά εμφυτεύματα, ράβδοι και βίδες ώστε να συγκρατούνται στη θέση τους οι αρθρώσεις με το μόσχευμα και ο χειρουργός θα «ισιώσει» και θα ισορροπήσει τη σπονδυλική στήλη. Η προσπέλαση στη σπονδυλική στήλη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οπίσθια, και το χειρουργείο διαρκεί περίπου 6 ώρες. Η συνολική νοσηλεία είναι περίπου 5-6 ημέρες. Μετά από αρκετούς μήνες από το χειρουργείο, το οστικό μόσχευμα σταθεροποιείται πλήρως και οι συγκεκριμένοι σπόνδυλοι είναι πλέον ένα ενιαίο οστό. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει μετά το χειρουργείο για την ταχύτερη προσαρμογή στη νέα θέση της σπονδυλικής στήλης. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αποκατάσταση της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης με την χειρουργική επέμβαση, ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει γενικά την ποιότητα ζωής.
Θέστε εδώ το δικό σας ερώτημα..