σκολίωση-photo gallery

Φωτογραφία σκολίωσης σε κορίτσι 16 ετών.

ΠΡΙΝ

Η Ι. ηλικίας 16 ετών είχε διαγνωστεί με θωρακική σκολίωση σε πολύ μικρή ηλικία (5 μόλις ετών) και για δέκα χρόνια φόρεσε κηδεμόνα σκολίωσης μέχρι την ηλικία των 15 ετών, με σημαντική σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση για όλη ουσιαστικά την παιδική της ηλικία. Η σκολίωση εξελίχθηκε και ο έλεγχος με ακτινογραφίες έδειξε δεξιά θωρακική σκολίωση 78 μοιρών και επιπλέον αντιρροπιστική οσφυϊκή σκολίωση 52 μοιρών. Οι γονείς της, καθώς και η ίδια ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι λόγω του μεγάλου βαθμού της παραμόρφωσης του σώματος καθώς και τις αναμενόμενες σοβαρές επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη επιδείνωση του προβλήματος στην μετέπειτα ζωή της.

Φωτογραφία κοριτσιού 16 ετών μετά την χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Το πρόβλημα φυσικά μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο χειρουργικά. Η επέμβαση  ήταν απόλυτα επιτυχημένη με ταχύτατη ανάρρωση της Ι. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες η διόρθωση της παραμόρφωσης ήταν άριστη ενώ η Ι. επέστρεψε σε όλες τις δραστηριότητες της, όπως και στην γυμναστική. 

Αγόρι 17 ετών. Σκολίωση. Προεγχειρητικές φωτογραφίες

ΠΡΙΝ

Ο Κ. 17 ετών είχε διαγνωστεί με ιδιοπαθή εφηβική σκολίωση πριν από 2 χρόνια. Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε επιδείνωση της ασυμμετρίας του σώματος του, τόσο στην πλάτη όσο και την περιοχή της μέσης. Το γεγονός αυτό του είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση του, ιδιαίτερα το καλοκαίρι… Ο ακτινολογικός έλεγχος έδειξε δεξιά θωρακική σκολίωση μεγέθους περίπου 50 μοιρών με σημαντική στροφή των σπονδύλων και ανάπτυξη ασυμμετρίας των πλευρών.

Αγόρι 17 ετών. Διόρθωση σκολίωσης. Μετεγχειρητικές φωτογραφίες

ΜΕΤΑ

Λόγω του σημαντικού αισθητικού προβλήματος αλλά και της πιθανότητας περαιτέρω επιδείνωσης της παραμόρφωσης στο μέλλον αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε χειρουργική διόρθωση. Πετύχαμε άριστη διόρθωση τόσο της καμπυλότητας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης όσο και του σχήματος του σώματος στην πλάτη και την μέση. Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση ήταν ταχύτατη με πλήρη κινητοποίηση την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο και γρήγορη (εντός λίγων εβδομάδων) επιστροφή στις συνηθισμένες καθημερινές του δραστηριότητες.

Η βαρύτερη επέμβαση διόρθωσης σκολίωσης
Αγόρι 18 ετών. Προεγχειρητική φωτογραφία διόρθωσης αποτυχημένου χειρουργείου σκολίωσης

ΠΡΟ-ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ

Ο Β. 18 χρονών σήμερα, διαγνώστηκε ότι πάσχει από σκολίωση σε ηλικία 5 ετών. Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος με κηδεμόνες κορμού το μόνο αποτέλεσμα ήταν η σοβαρή ψυχολογική του επιβάρυνση (εισήχθη σε νοσοκομείο σε ηλικία 13 ετών με διάγνωση ψυχογενούς ανορεξίας). Λόγω της συνεχούς επιδείνωσης του προβλήματος (η σκολίωση είχε φτάσει στο μέγεθος των 70 μοιρών), το 2006 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση σκολίωσης σε νοσοκομείο του ΕΣΥ σε ηλικία 14 ετών. Δυστυχώς για τον Β. κατά την επέμβαση εκείνη δεν διορθώθηκε πλήρως το πρόβλημα, ενώ λόγω της τεχνικής που έγινε η επέμβαση, η σκολίωση συνέχισε να επιδεινώνεται σε σημαντικό βαθμό. Η επιδείνωση αυτή συνοδεύτηκε και με σημαντική επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας του (λόγω σοβαρής παραμόρφωσης του θώρακα). Όταν τον είδαμε για πρώτη φορά με τους γονείς του, βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη ψυχολογική κατάσταση και είχε σοβαρή παραμόρφωση του σώματος με μεγάλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης “αγκυλωμένο” από την προηγούμενη επέμβαση. Στη φωτογραφία διακρίνεται η τομή από την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια διόρθωσης της σκολίωσης του Β.

Αγόρι 18 ετών μετεγχειρητική φωτογραφία διορθωμένης σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Μετά από εκτεταμένη συζήτηση της κατάστασής του αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε χειρουργική διόρθωση του προβλήματος. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να κάνουμε την βαρύτερη πιθανότατα επέμβαση σπονδυλικής στήλης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το χειρουργείο που διήρκεσε 13 ώρες έγινε με συνδυασμό πρόσθιας προσπέλασης μέσω του θώρακα και οπίσθιας προσπέλασης της σπονδυλικής στήλης. Στην πρώτη φάση της επέμβασης ουσιαστικά “σχηματίστηκε εκ νέου” η σπονδυλική στήλη αφού τα οστικά μοσχεύματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη επέμβαση είχαν μετατρέψει την σπονδυλική στήλη σε μια συμπαγή οστική μάζα. Στη δεύτερη φάση της επέμβασης με χρήση ειδικών τεχνικών έγινε επαναφορά της σπονδυλικής στήλης στη σωστή της θέση. Το τελικό αποτέλεσμα μας ικανοποίησε όλους απόλυτα καθώς αποκαταστάθηκε η ισορροπία και συμμετρία του σώματος και δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος επιδείνωσης της παραμόρφωσης ή ανάπτυξης αναπνευστικού προβλήματος στο μέλλον. Η επέμβαση αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα TA NEA

Φωτογραφία γυναίκας 33 ετών με σκολίωση

ΠΡΙΝ

Η Μ. 33 χρονών, είχε εφηβική σκολίωση από 14 ετών η οποία επιδεινώθηκε παρά τη χρήση κηδεμόνα. Δεν είχε προβλήματα για αρκετά χρόνια μετά την εφηβεία, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο παρατήρησε επιδείνωση της παραμόρφωσης, κούραση στη δουλειά της, σταδιακά μικρότερη ικανότητα για γυμναστική και κάποιου βαθμού δύσπνοια. Οι τελευταίες ακτινογραφίες της έδειξαν θωρακο-οσφυϊκή σκολίωση 70 μοιρών.

Μετεγχειρητική φωτογραφία μετά από διόρθωση σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Αποφασίσαμε με την Μ.  την χειρουργική διόρθωση. Κάναμε οπίσθια διόρθωση και σταθεροποίηση της σκολίωσης. Το αποτέλεσμα ήταν άριστο.

Φωτογραφία σκολίωσης σε γυναίκα 41 ετών

ΠΡΙΝ

Η Χ. 41 ετών είχε διαγνωστεί με εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση στην ηλικία των 17 ετών. Η σκολίωση συνέχισε να επιδεινώνεται, και η Χ. άρχισε να υποφέρει και από οσφυαλγία. Όταν έφτασε στο γιατρό, η θωρακική της σκολίωση είχε φτάσει στις 65 μοίρες.

Φωτογραφία μετεγχειρητική - διόρθωση σκολίωσης γυναίκας 41 ετών

ΜΕΤΑ

Αποφασίσαμε μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά της χειρουργικά. Παρά το πολύ μεγάλο μέγεθος της σκολίωσης και τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις που συνυπήρχαν, πετύχαμε άριστη διόρθωση.

Προεγειρητική φωτογραφία κοριτσιού 15 ετών με σκολίωση

ΠΡΙΝ

Η Ε. 15 ετών, πάσχει από άγνωστο νευρομυϊκό σύνδρομο και από την ηλικία των 8 ετών παρουσιάστηκε σκολίωση η οποία, ενώ ήταν ήπια στην αρχή, έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων 2 ετών. Όταν έφτασε στο γιατρό είχε σοβαρή παραμόρφωση της σπονδυλικής με διπλή σκολίωση 80 και 100 μοιρών. Η σπιρομέτρηση έδειξε επίσης σημαντικό περιορισμό της αναπνευστικής λειτουργίας (ελάττωση περίπου στο 75% του φυσιολογικού).

Φωτογραφία. Διορθωμένη χειρουργικά σκολίωση σε κορίτσι 15 ετών

ΜΕΤΑ

Δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από την χειρουργική για να αποφύγουμε σοβαρότατες συνέπειες για την μετέπειτα ζωή της. Πετύχαμε άριστη χειρουργική διόρθωση με αποκατάσταση του σχήματος του θώρακα και διόρθωση και μόνιμη σταθεροποίηση της σοβαρής σκολίωσης της. Η οικογένειά της γράφει: “Ένα θερμό ευχαριστώ τόσο για το ιατρικό προσωπικό και ειδικά το team των γιατρών που έκαναν την επέμβαση κ. Ι. Καρνέζη, κ. Νομικό και τον αναισθησιολόγο κ. Καλακώνα, όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό που με ευγένεια και ευχαρίστηση προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. Συγχαρητήρια. Η λειτουργία της ομάδας είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα”.

Φωτογραφία κοριτσιού 15 ετών με σοβαρή σκολίωση

ΠΡΙΝ

Η Ε. 15 χρονών, διαγνώστηκε με σκολίωση σε ηλικία 13 ετών. Έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης με κηδεμόνα τύπου Boston, χωρίς όμως επιτυχία. Όταν ήρθε στο γιατρό για πρώτη φορά είχε σοβαρή θωρακική σκολίωση 65 μοιρών και σημαντικό πρόβλημα συμμετρίας του σώματος.

Φωτογραφία διορθωμένης σκολίωσης. Κορίτσι 15 ετών

ΜΕΤΑ

Λόγω του σημαντικού βαθμού της σκολίωσης και της αναμενόμενης επιδείνωσης στο μέλλον, αποφασίσαμε με τους γονείς και την Ε. να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα ήταν άριστα με πλήρη αποκατάσταση της συμμετρίας του σώματος και σταθεροποίηση της επιδεινούμενης σκολίωσης.

Φωτογραφία κοριτσιού 16 ετών με σκολίωση. Προεγχειρητική.

ΠΡΙΝ

Η Ά. 16 ετών είχε διαγνωστεί σε ηλικία 9 ετών με θωρακική σκολίωση.Αρχικά είχε επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με κηδεμόνα σκολίωσης για συνολικό διάστημα 2 ετών. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε και παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση της παραμόρφωσης του σώματός της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της εφηβείας της.

Κορίτσι 16 ετών. Φωτογραφία μετά την χειρουργική διόρθωση σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Έτσι, μαζί με τους γονείς της αποφασίσαμε την χειρουργική διόρθωση του προβλήματος κάτι που ήθελε ιδιαίτερα και η ίδια. Η χειρουργική επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, η Α. ανάρρωσε πολύ γρήγορα και πετύχαμε όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες πλήρης.

Γυναίκα 41 ετών με σκολίωση. Προεγχειρητική φωτογραφία

ΠΡΙΝ

Η Κ. 41 χρονών, είχε σκολίωση από την εφηβεία της. Ήρθε στο γιατρό, με πόνο στη μέση και δυσκολία στις καθημερινές κινήσεις τα τελευταία χρόνια. Παρατήρησε ότι η σκολίωσή της είχε σταδιακά επιδεινωθεί. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι είχε διαταραχθεί η ισορροπίας του σώματος.

Φωτογραφία. Γυναίκα μετά την επέμβαση διόρθωσης σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Λόγω της σταθερής επιδείνωσης σε σημείο που οι καθημερινές δραστηριότητες να γίνονται όλο και δυσκολότερες για την Κ. αποφάσισε να προχωρήσουμε σε χειρουργική διόρθωση. Πετύχαμε άριστη διόρθωση με αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος.

Ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης κοπέλας 26 ετών με σοβαρή σκολίωση. Προεγχειρητική ακτινογραφία

ΠΡΙΝ

Η Ε. 26 ετών διαγνώστηκε με ιδιοπαθή εφηβική σκολίωση σε ηλικία 13 ετών. Φόρεσε κηδεμόνα αλλά η σκολίωση επιδεινώθηκε σταδιακά σε διάστημα 13 ετών. Όταν ήρθε στο γιατρό, η σκολίωσή της είχε φτάσει 53 μοίρες στην οσφυική μοίρα και 40 μοίρες στην θωρακική ενώ είχε αρχίσει να παραπονείται για πόνο στην πλάτη και την μέση και να παρατηρεί και μείωση του ύψους της.

Ακτινογραφίες face και profil σπονδυλικής στήλης μετά από διόρθωση σκολίωσης σε κοπέλα 26 ετών.

ΜΕΤΑ

Μαζί με την Ε. πήραμε την απόφαση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά της με χειρουργείο. Πετύχαμε άριστη διόρθωση και αποκατάσταση του άξονα του σώματος και του φυσιολογικού περιγράμματος του κορμού ενώ το ύψος της αυξήθηκε κατά 9 εκατοστά!

Ακτινογραφία οσφυϊκής σκολίωσης μεγάλου βαθμού

ΠΡΙΝ

Η Γ. 43 ετών διαγνώστηκε με σκολίωση μετά την εφηβεία της σε ηλικία 22 ετών. Τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να υποφέρει από δυσκολίες στην ορθοστασία και το περπάτημα λόγω της σοβαρής παραμόρφωσης του σώματός της κυρίως στην περιοχή της μέσης. Όταν έφτασε στο γιατρό, είχε βαριάς μορφής σκολίωση στην οσφυική περιοχή (85 μοίρες) καθώς και στην θωρακική περιοχή (65 μοίρες) και όπως είπε η ίδια "Αισθανόμουν πόνο και δυσφορία στο στήθος, ζάλη και τεράστιο ψυχολογικό βάρος. "

Ακτινογραφία μετά την επέμβαση διόρθωσης σκολίωσης. Ράβδοι και βίδες

ΜΕΤΑ

Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημά της με χειρουργείο. Σταθεροποιήσαμε τη σκολίωση με σύστημα οπίσθιων διαυχενικών βιδών και ράβδων με επέκταση στην πύελο (λαγόνια) και τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων. Πετύχαμε άριστη αποκατάσταση του σοβαρά διαταραγμένου άξονα φόρτισης της σπονδυλικής στήλης και πλήρη επιστροφή στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες.

φωτογραφία από την εικόνα του ρομποτικού συστήματος νευροπλοήγησης σε χειρουργείο σκολίωσης κοριτσιού 4 ετών

ΠΡΙΝ

Η Θ.  4 χρονών, έπασχε από συγγενή σκολίωση, μία σχετικά σπάνια μορφή σκολίωσης που προκαλείται από δυσπλασία των σπονδύλων κατά την κύηση, πριν δηλαδή τη γέννηση. Η Θ. είχε γεννηθεί με σημαντικού βαθμού ανατομικές ανωμαλίες στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής της στήλης και ανέπτυξε πολύ νωρίς στη ζωή της πολύ σοβαρού βαθμού θωρακική σκολίωση. Το πρόβλημα αυτό δυστυχώς δεν είχε αντιμετωπιστεί επαρκώς, με αποτέλεσμα θωρακική σκολίωση άνω των 100 μοιρών με σοβαρή παραμόρφωση του θώρακα. Παράλληλα είχε επηρεαστεί σημαντικά και η αναπνευστική λειτουργία καθώς η μικρή ασθενής βρίσκεται στην ηλικία ανάπτυξης των πνευμόνων.

Ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης κοριτσιού 4 ετών μετά την χειρουργική διόρθωση σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Η καλύτερη λύση για την μικρή Θ. ήταν μία ιδιαίτερα λεπτή και πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση των ανωμαλιών των σπονδύλων και για διόρθωση και σταθεροποίηση της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης και του θώρακα. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της καθυστερημένης προσέλευσης της για εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης συγγενούς σκολίωσης έγινε με την χρήση ρομποτικής Ψηφιακής Νευροπλοήγησης (Computer-Assisted Neuronavigation).

ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης. Σκολίωση λόγω ανισοσκελίας

Σκολίωση λόγω ανισοσκελίας

Η Θ. 12 χρονών, είχε διαγνωστεί με σκολίωση από την ηλικία των 9 ετών. Αρχικά η σκολίωση ήταν πολύ μικρού βαθμού (15 μοίρες). Της είχαν συστήσει να φορέσει κηδεμόνα. Ωστόσο, το κοριτσάκι είχε αντιδράσει γιατί αισθανόταν ότι ο κηδεμόνας δυσκόλευε την στάση της καθώς και όλες τις φυσικές της δραστηριότητες. Σταδιακά οι γονείς παρατήρησαν επιδείνωση του βαθμού σκολίωσης. Η ακτινογραφία που έφεραν, έδειξε σκολίωση 25 μοιρών.
Εξετάζοντάς την ο γιατρός διαπίστωσε ανισοσκελία (δηλαδή διαφορά στο μήκος των κάτω άκρων) περίπου 1,5 εκατοστού. Η ανισοσκελία αυτή, είναι που δημιουργούσε την λειτουργική σκολίωση. Η ανισοσκελία ως αίτιο σκολίωσης (η οποία αρχικά είναι μικρή αλλά μπορεί και να επιδεινωθεί) έχει από πολλά χρόνια αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία. Ο κηδεμόνας κορμού δεν έχει καμία θέση στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και, στην περίπτωση αυτή, αν επιμείνουμε στην χρήση του θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ήδη υπάρχουν.

Σκολίωση σε κορίτσι 12 ετών. Προεγχειρητική φωτογραφία

ΠΡΙΝ

H Π. 12 ετών είχε διαγνωστεί με παιδική ιδιοπαθή σκολίωση σε ηλικία 6 ετών. Παρά την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με κηδεμόνα κορμού, η σκολίωση συνέχισε να εξελίσσεται. Όταν έφτασε στο γιατρό είχε διπλή σκολίωση 88 μοιρών στην θωρακική περιοχή και 72 μοιρών στην οσφυική περιοχή.

Κορίτσι 12 ετών. Μετεγχειρητική φωτογραφία. Διόρθωση σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Επειδή βρισκόταν στην αρχή της εφηβείας υπήρχε κίνδυνος να επιδεινωθεί σε σοβαρό βαθμό, κάτι που θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε σοβαρότατα προβλήματα αργότερα στη ζωή τη, αποφασίσαμε με τους γονείς να προχωρήσουμε με οπίσθια χειρουργική διόρθωση και σταθεροποίηση της θωρακικής σκολίωσης που ήταν και η σοβαρότερη. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τον άξονα φόρτισης της σπονδυλικής στήλης χωρίς να γίνει σπονδυλοδεσία της οσφυικής μοίρας, κάτι που λόγω της μικρής ηλικίας της ασθενούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη δυσκαμψία στη μέση.