Αυχενική μυελοπάθεια

 

Αυχενική μυελοπάθεια

 

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια εκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τον σπονδυλικό σωλήνα στην περιοχή του αυχένα. Καθώς ο σπονδυλικός σωλήνας στενεύει, ασκεί πίεση στον νωτιαίο μυελό, οδηγώντας σε πληθώρα συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας πολύπλευρης εκφυλιστικής διαδικασίας στην  αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η εμφάνιση οστεοφύτων και η υπερτροφία των αρθρώσεων συμβάλλουν στη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, δημιουργώντας πίεση στον νωτιαίο μυελό. Επιπλέον, καταστάσεις όπως η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και η οστεοποίηση μπορούν να επιδεινώσουν τη συμπίεση του νωτιαίου μυελού. Επιπλέον, η στένωση των εξόδων των  νευρικών  ριζών  προσθέτει πολυπλοκότητα στην παθολογία, αναδεικνύοντας τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα της αυχενικής μυελοπάθειας.

Αιτιολογία της αυχενικής μυελοπάθειας

Μια πληθώρα παραγόντων μπορεί να προδιαθέσει τα άτομα σε αυχενική μυελοπάθεια. Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, μπορεί να πιέσει  τον νωτιαίο μυελό, οδηγώντας σε νευρολογικά ελλείμματα. Οι όγκοι, είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις, μπορεί να εισχωρήσουν στον σπονδυλικό σωλήνα, προκαλώντας σημαντικού βαθμού συμπίεση.

Άλλες καταστάσεις οι οποίες ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη αυχενικής μυελοπάθειας είναι οι εξής:

  • παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης
  • κακώσεις του νωτιαίου μυελού
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • εκφυλιστικές σπονδυλικές παθήσεις

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η αυχενική μυελοπάθεια;

Τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας είναι ποικίλα και μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα. Ενώ ο πόνος στον αυχένα είναι ένα κοινό παράπονο, δεν είναι από μόνος του σύμπτωμα αυχενικής μυελοπάθειας και απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα στην ισορροπία του σώματος κατά την βάδιση
  • Αδυναμία ή απώλεια ελέγχου των κινήσεων των χεριών αλλά και των κάτω άκρων
  • μούδιασμα στα άνω και κάτω άκρα

Η αυχενική σπονδυλωτική μυελοπάθεια, μια σοβαρή μορφή της πάθησης, προσβάλλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αναδεικνύει τον προοδευτικό χαρακτήρα της νόσου.

 

Διάγνωση

Η ακριβής διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την καθοδήγηση των θεραπευτικών αποφάσεων. Το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και η κλινική εξέταση παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του ασθενούς. Ωστόσο, η οριστική διάγνωση απαιτεί μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η μαγνητική τομογραφία διευκολύνει την απεικόνιση της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού και βοηθά στον εντοπισμό της υποκείμενης αιτιολογίας της αυχενικής μυελοπάθειας.

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αυχενική μυελοπάθεια

Ως μέθοδος εκλογής στη θεραπεία της αυχενικής μυελοπάθειας θεωρείται η χειρουργική επέμβαση, ιδίως σε προχωρημένες περιπτώσεις που τα συντηρητικά μέτρα προσφέρουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Η επιλογή μεταξύ πρόσθιας και οπίσθιας προσέγγισης εξαρτάται από τη θέση και την έκταση της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού. Οι πρόσθιες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν συνήθως αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία. Στις οπίσθιες προσεγγίσεις περιλαμβάνεται αυχενική πεταλεκτομή και σπονδυλοδεσία. Ωστόσο, η επιλογή της καταλληλότερης χειρουργικής τεχνικής απαιτεί προσεκτική εξέταση της εκάστοτε περίπτωσης και της σοβαρότητας της νόσου.

 Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται χειρουργικά το πρόβλημα όσο το δυνατό σε πιο πρώιμο στάδιο επειδή μετά την πάροδο αρκετού χρόνου οι αλλοιώσεις στον νωτιαίο μυελό μπορεί να γίνουν μόνιμες και οποιαδήποτε θεραπεία δεν θα επαναφέρει την λειτουργία του νωτιαίου μυελού.

 

Υπάρχουν επιπλοκές έπειτα από χειρουργική επέμβαση για την αυχενική μυελοπάθεια;

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον αυχένα για την αυχενική μυελοπάθεια απαιτούν ακρίβεια και εξειδίκευση για τον μετριασμό των πιθανών επιπλοκών.

Μεταξύ των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια ή μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι οι εξής:

  • φλεγμονή
  • αιμορραγία
  • ακούσιος τραυματισμός του σπονδυλικού ή νευρικού ιστού
  • εκφυλισμός των παρακείμενων επιπέδων της σπονδυλικής στήλης

Για την ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων, χρησιμοποιούνται προηγμένες χειρουργικές τεχνικές και διεγχειρητική παρακολούθηση, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των ασθενών και βελτιστοποιώντας τα χειρουργικά αποτελέσματα.

 

Μεταχειρουργικές διαδικασίες και αποκατάσταση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ολοκληρωμένη μετεγχειρητική φροντίδα είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση της ανάρρωσης και τη μεγιστοποίηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων. Οι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο,. Τα πρωτόκολλα αποκατάστασης, προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες των ασθενών, αποσκοπούν:

  • στην αποκατάσταση της κινητικότητας
  • την ενδυνάμωση των μυών
  • τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας

 

Επικοινωνήστε με τον Δρ. Καρνέζη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αυχενική μυελοπάθεια.