Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Αυχενική δισκοκήλη
Αυχεναλγία
Αυχενικό σύνδρομο
Σημαίνει απλά πόνο στην περιοχή του αυχένα και μπορεί να οφείλεται πάθηση οποιουδήποτε από τα παρακάτω: αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδυλίων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών της αυχενικής περιοχής.
Συμπτώματα
- Πόνος και δυσκαμψία στη περιοχή του αυχένα που μπορεί να επεκτείνεται στην περιοχή του ώμου ή της ωμοπλάτης
- Μυϊκός σπασμός
- Μειωμένη ικανότητα κίνησης του κεφαλιού
- Πονοκέφαλος
Αιτίες
Μυϊκή κάκωση. Μπορεί να προκληθεί από πολύωρη κακή στάση όπως πχ μπροστά στον υπολογιστή ή διάβασμα στο κρεβάτι ή από διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα σε αθλητικές δραστηριότητες για παράδειγμα ή ακόμα και από ανήσυχο ύπνο.
Εκφύλιση αρθρώσεων και μεσοσπονδύλιων δίσκων. Μια κήλη σε ένα αυχενικό δίσκο μπορεί να προκαλεί πίεση, ερεθισμό ή φλεγμονή κάποιου νεύρου.
Τραυματισμοί. Το τράνταγμα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, συχνά προκαλεί τραυματισμό των μαλακών ιστών της περιοχής του αυχένα.
Σοβαρές ασθένειες όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, μηνιγγίτιδα.
Αυχενική μυελοπάθεια. Προκαλείται από την συμπίεση του νωτιαίου μυελού στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης από στένωση του σπονδυλικού σωλήνα (συχνότερα από οστεόφυτα και προβολές μεσοσπονδυλίου δίσκου) και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία (τετραπάρεση ή τετραπληγία). Το αποτέλεσμα είναι αρχικά δυσκολία στην βάδιση και την χρήση των χεριών (παρατηρείται ‘σπαστικότητα’ που μοιάζει με την νόσο Πάρκινσον) και σε προχωρημένο στάδιο πλήρης αδυναμία βάδισης και χρήσης των άνω άκρων.
Προβλήματα
Δυσκολία στην καθημερινότητα.
Σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα, αν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία (από ελαφρά μυϊκή αδυναμία έως πλήρη παράλυση).
Διάγνωση
Η κλινική εξέταση στο ιατρείο και το ιστορικό σας, είναι συνήθως αρκετά για τον γιατρό. Μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ζητήσει Μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφίες, ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων.
Θεραπεία
Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σε δύο με τρεις εβδομάδες. Αν ο πόνος επιμείνει θα πρέπει να δείτε το γιατρό. Η θεραπεία που θα συστήσει εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.
Μπορεί να συστήσει παυσίπονη ή μυοχαλαρωτική αγωγή.
Αν και θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομοι χειρισμοί, η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις ειδικά στην καλή στάση σώματος, στην ενδυνάμωση των μυών του αυχένα, στη λύση του μυϊκού σπασμού, και στην κινητοποίηση των αρθρώσεων του αυχένα.
Προσοχή η χρήση κολάρου για ακινητοποίηση του αυχένα, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.
Να ξέρετε ότι η εκφύλιση είναι χρόνια πάθηση που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.
Χειρουργείο
Αν διαπιστωθεί ότι ο πόνος οφείλεται σε πίεση κάποιας νευρικής ρίζας από δισκοκήλη, θα πρέπει ο γιατρός να αφαιρέσει χειρουργικά την δισκοκήλη ώστε να αποσυμπιεστεί το νεύρο. Η επέμβαση είναι η αυχενική δισκεκτομή. Συχνά μετά την αφαίρεση της δισκοκήλης θα γίνει και πρόσθια διασωματική σπονδυλοδεσία για σταθεροποίηση του αυχένα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την αυχενική σπονδυλοδεσία στο blog τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μεγάλα και η ανακούφιση είναι γρήγορη και μόνιμη.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αντικατάσταση του φθαρμένου αυχενικού μεσοσπονδύλιου δίσκου με τεχνητό ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα του αυχένα.
Προσοχή! στην αυχενική μυελοπάθεια. Σε περίπτωση αυχενικής μυελοπάθειας το χειρουργείο είναι επείγον.
Πότε να δείτε το γιατρό
Αν ο πόνος στην περιοχή του αυχένα, εξαπλώνεται προς τα άνω ή κάτω άκρα, συνοδεύεται από πόνο ή μούδιασμα ή αδυναμία.
Αν ο πόνος είναι έντονος και δεν βελτιώνεται σταδιακά και πιθανώς επιδεινώνεται.
Άμεσα αν ο πόνος εκδηλώθηκε μετά από κάποιο ατύχημα πχ αυτοκινητιστικό.
Είναι επείγον να δείτε το γιατρό αν υπάρχουν και νευρολογικά προβλήματα όπως τετραπάρεση (αδυναμία στα άνω και κάτω άκρα) ή τετραπληγία.