Μικροδισκεκτομή

Η μικροδισκεκτομή είναι μια επέμβαση, η οποία έχει ως στόχο να αποσυμπιεστεί η νευρική ρίζα που πιέζεται, ώστε να ανακουφιστούν άμεσα τα συμπτώματα ισχιαλγίας. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την μικροδισκεκτομή, όταν η ισχιαλγία επιμένει παρά τη συντηρητική θεραπεία (φάρμακα ή και φυσιοθεραπεία).

Συνήθως δεν είναι επείγουσα επέμβαση, εκτός και αν συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία ή πρόβλημα στην ούρηση. Αν και εφόσον η ισχιαλγία συνοδεύεται με κάτι από τα παραπάνω, η μικροδισκεκτομή πρέπει να γίνει άμεσα.

mikrodiskektomi

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μικροδισκεκτομή;

Η μικροδισκεκτομή είναι μια από τις ελάχιστα επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές μεθόδους που έχει βελτιώσει όσο λίγες μέθοδοι τόσο πολύ την ποιότητα ζωής. Η μικροδισκεκτομή όντας μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω:

  • σύντομη διάρκεια επέμβασης (20-40 λεπτά)
  • πολύ μικρή χειρουργική τομή (20-30 χιλιοστά)
  • αποφυγή τραυματισμού των γύρω ιστών
  • χωρίς απώλεια αίματος
  • ασφαλής επέμβαση χωρίς επιπλοκές
  • ελάχιστος χρόνος νοσηλείας (από 8 έως 24 ώρες)
  • ταχύτερη ανάρρωση
  • καθόλου ή ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
  • άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της ισχιαλγίας

quote desk 1

Μικροδισκεκτομή: Πληροφορίες για την επέμβαση

Για την μικροδισκεκτομή απαιτείται εξελιγμένο χειρουργικό ψηφιακό μικροσκόπιο υψηλής ευκρίνειας, ειδικά χειρουργικά εργαλεία και φυσικά μεγάλη εμπειρία του χειρουργού στις μικροχειρουργικές τεχνικές. Γίνεται με σύντομη γενική αναισθησία και μπορεί να γίνει ακόμα και σαν χειρουργείο ημέρας, δηλαδή χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Με ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους και χωρίς τραυματισμούς των ιστών, αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (κήλη) και όχι ολόκληρος ο δίσκος. Η αφαίρεση γίνεται μέσα από μια πολύ μικρή τομή και έτσι απελευθερώνεται το παγιδευμένο νεύρο, το οποίο προστατεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί.

 

Χρειάζεται τοποθέτηση υλικών κατά την επέμβαση της μικροδισκεκτομής;

Κατά την επέμβαση της μικροδισκεκτομής αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει ήδη σπάσει και έχει βγει από το μεσοσπονδύλιο διάστημα πιέζοντας μια νευρική ρίζα. Το τμήμα αυτό δεν είναι κατά κανένα τρόπο φυσιολογικό και δεν εξυπηρετεί καμία λειτουργία. Αντιθέτως, η αφαίρεσή του επιβάλλεται, λόγω της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στη νευρική ρίζα.

Όσον αφορά τον δίσκο που παραμένει, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται καμία περαιτέρω παρέμβαση (όπως τοποθέτηση υλικών σπονδυλοδεσίας), γιατί δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Η τοποθέτηση συνθετικών υλικών όπως από τιτάνιο απαιτείται στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που ο δίσκος που έχει απομείνει έχει υποστεί σημαντική φθορά και παρουσιάζει σημεία αστάθειας σε σημείο που απαιτείται κάποιας μορφής σταθεροποίηση. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται η τοποθέτηση υλικών σπονδυλοδεσίας ή άλλες μέθοδοι με την ελπίδα να αποφευχθεί υποτροπή της δισκοκήλης.

Ο Δρ. Καρνέζης είναι Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ”, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Εκπαιδεύτηκε εξ ολοκλήρου στην Αγγλία και έχει αποκτήσει με εξετάσεις τους δύο διεθνείς κορυφαίους τίτλους ορθοπαιδικής χειρουργικής: FRCS(Tr&Orth) και FEBOT. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε όλο το φάσμα της Χειρουργικής της Σπονδυλικής στήλης, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει νέες πρωτοποριακές μεθόδους αντιμετώπισης συχνών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.