Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Μικροδισκεκτομή
Η μικροδισκεκτομή είναι μια επέμβαση, η οποία έχει ως στόχο να αποσυμπιεστεί η νευρική ρίζα που πιέζεται, ώστε να ανακουφιστούν άμεσα τα συμπτώματα ισχιαλγίας. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την μικροδισκεκτομή, όταν η ισχιαλγία επιμένει παρά τη συντηρητική θεραπεία (φάρμακα ή και φυσιοθεραπεία).
Συνήθως δεν είναι επείγουσα επέμβαση, εκτός και αν συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία ή πρόβλημα στην ούρηση. Αν και εφόσον η ισχιαλγία συνοδεύεται με κάτι από τα παραπάνω, η μικροδισκεκτομή πρέπει να γίνει άμεσα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μικροδισκεκτομή;
Η μικροδισκεκτομή είναι μια από τις ελάχιστα επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές μεθόδους που έχει βελτιώσει όσο λίγες μέθοδοι τόσο πολύ την ποιότητα ζωής. Η μικροδισκεκτομή όντας μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω:
- σύντομη διάρκεια επέμβασης (20-40 λεπτά)
- πολύ μικρή χειρουργική τομή (20-30 χιλιοστά)
- αποφυγή τραυματισμού των γύρω ιστών
- χωρίς απώλεια αίματος
- ασφαλής επέμβαση χωρίς επιπλοκές
- ελάχιστος χρόνος νοσηλείας (από 8 έως 24 ώρες)
- ταχύτερη ανάρρωση
- καθόλου ή ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
- άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της ισχιαλγίας
Μικροδισκεκτομή: Πληροφορίες για την επέμβαση
Για την μικροδισκεκτομή απαιτείται εξελιγμένο χειρουργικό ψηφιακό μικροσκόπιο υψηλής ευκρίνειας, ειδικά χειρουργικά εργαλεία και φυσικά μεγάλη εμπειρία του χειρουργού στις μικροχειρουργικές τεχνικές. Γίνεται με σύντομη γενική αναισθησία και μπορεί να γίνει ακόμα και σαν χειρουργείο ημέρας, δηλαδή χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Με ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους και χωρίς τραυματισμούς των ιστών, αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (κήλη) και όχι ολόκληρος ο δίσκος. Η αφαίρεση γίνεται μέσα από μια πολύ μικρή τομή και έτσι απελευθερώνεται το παγιδευμένο νεύρο, το οποίο προστατεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί.
Χρειάζεται τοποθέτηση υλικών κατά την επέμβαση της μικροδισκεκτομής;
Κατά την επέμβαση της μικροδισκεκτομής αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει ήδη σπάσει και έχει βγει από το μεσοσπονδύλιο διάστημα πιέζοντας μια νευρική ρίζα. Το τμήμα αυτό δεν είναι κατά κανένα τρόπο φυσιολογικό και δεν εξυπηρετεί καμία λειτουργία. Αντιθέτως, η αφαίρεσή του επιβάλλεται, λόγω της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στη νευρική ρίζα.
Όσον αφορά τον δίσκο που παραμένει, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται καμία περαιτέρω παρέμβαση (όπως τοποθέτηση υλικών σπονδυλοδεσίας), γιατί δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Η τοποθέτηση συνθετικών υλικών όπως από τιτάνιο απαιτείται στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που ο δίσκος που έχει απομείνει έχει υποστεί σημαντική φθορά και παρουσιάζει σημεία αστάθειας σε σημείο που απαιτείται κάποιας μορφής σταθεροποίηση. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται η τοποθέτηση υλικών σπονδυλοδεσίας ή άλλες μέθοδοι με την ελπίδα να αποφευχθεί υποτροπή της δισκοκήλης.
Μπορεί να επιμείνει ο πόνος στο ισχιακό νεύρο ή στο γοφό μετά την Μικροδισκεκτομή;
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μετά από μια επιτυχή επέμβαση μικροδισκεκτομής μπορεί να παραμείνει κάποιου βαθμού ενόχληση (πόνος ή μούδιασμα) στο κάτω άκρο. Αυτό συμβαίνει όταν το νεύρο έχει υποστεί σημαντικού βαθμού πίεση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ‘αποσυμπιεστεί’ με την μικροδισκεκτομή. Με κατάλληλα μέτρα, όπως φαρμακευτική αγωγή, οι ενοχλήσεις αυτές υποχωρούν σε διάστημα κάποιων ημερών ή εβδομάδων. Για να αποφευχθεί το όλο πρόβλημα είναι επομένως σωστό η αντιμετώπιση της ισχιαλγίας με τη μεθοδο της σύγχρονης μικροδισκεκτομής να γίνεται όσο το δυνατόν πιό σύντομα.
Πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε ένα νεύρο που συμπιέζεται να θεραπευτεί μετά από μικροδισκεκτομή;
Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα πόνου και μουδιάσματος υποχωρούν άμεσα μετά την επέμβαση της μικροδισκεκτομής. Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει και σημαντικού βαθμού μυική αδυναμία μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα (εβδομάδων ή μηνών) για να αποκατασταθεί πλήρως η μυική ισχύς. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες μετά από μια επιτυχή επέμβαση μικροδισκεκτομής μπορεί να παραμείνει, για διάστημα κάποιων ημερών ή εβδομάδων, κάποιου βαθμού ενόχληση (πόνος ή μούδιασμα) στο κάτω άκρο πριν υποχωρήσει με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα της οσφυικής μικροδισκεκτομής είναι καλύτερα όταν αυτή εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιό σύντομα.
Τι μπορεί να περιμένει κανείς 3 μήνες μετά από μικροδισκεκτομή;
Σε όλες ουσιαστικά τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν η μικροδισκεκτομή έχει εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα συμπτώματα της ισχιαλγίας (πόνος και μούδιασμα) έχουν πλήρως ιαθεί και ο ασθενής έχει επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες και την φυσική άσκηση αρκετά πριν τους 3 μήνες μετά την επέμβαση αυτή.
Πόσο επιτυχής είναι η μικροδισκεκτομή;
Όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά από την χειρουργική μας εμπειρία αλλά και την ιατρική βιβλιογραφία, η οσφυική μικροδισκεκτομή είναι μια μικροχειρουργική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που είναι απόλυτα επιτυχής και εξαιρετικά ασφαλής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ισχιαλγίας (πόνος, μούδιασμα και μυική αδυναμία στο κάτω άκρο) που οφείλονται σε πίεση του ισχιακού νεύρου (οσφυϊκής νευρικής ρίζας) από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Μπορεί η μικροδισκεκτομή να προκαλέσει αστάθεια στη λεκάνη;
Είναι μια συχνή ερώτηση και η απάντηση είναι όχι. Η οσφυική μικροδισκεκτομή είναι μικροχειρουργική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που δεν μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στη λεκάνη ή στην σπονδυλική στήλη.
Είναι η μικροδισκεκτομή το ίδιο με την ενδοσκοπική επέμβαση σε δίσκο;
Η μικροδισκεκτομή είναι μικροχειρουργική και ελάχιστα επεμβατική που πραγματοποιείται με την βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου. Δεν είναι ενδοσκοπική επέμβαση (όπως π.χ. η λαπαροσκόπηση και η αρθροσκόπηση), αλλά δεν υπάρχει ασφαλής και αποτελεσματική ενδοσκοπική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ισχιαλγίας που προκαλείται από την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Ο Δρ. Καρνέζης είναι Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ”, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Εκπαιδεύτηκε εξ ολοκλήρου στην Αγγλία και έχει αποκτήσει με εξετάσεις τους δύο διεθνείς κορυφαίους τίτλους ορθοπαιδικής χειρουργικής: FRCS(Tr&Orth) και FEBOT. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε όλο το φάσμα της Χειρουργικής της Σπονδυλικής στήλης, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει νέες πρωτοποριακές μεθόδους αντιμετώπισης συχνών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.