Πεταλεκτομή

πεταλεκτομή

Τι είναι η οσφυϊκή πεταλεκτομή;

Η οσφυϊκή πεταλεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση, η οποία στοχεύει στην αποσυμπίεση των νεύρων στην περιοχή της οσφύος, δηλαδή της μέσης. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου η σπονδυλική στένωση είναι αρκετά σοβαρή, με αποτέλεσμα να πιέζει τόσο τις ρίζες των νεύρων, όσο και το νωτιαίο μυελό. Η πίεση αυτή  ενδεχομένως να προκαλεί στον ασθενή έντονα και ανυπόφορα συμπτώματα που αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής του.

Ο οστέινος σχηματισμός που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σπονδύλου (και ονομάζεται ‘πέταλο’) υφίσταται αλλοιώσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και τη συμπίεση του νευρικού ιστού. Η χειρουργική αποσυμπίεση των νεύρων διαμέσω του πετάλου ονομάζεται πεταλεκτομή. Η πεταλεκτομή δεν εφαρμόζεται μόνο στην σπονδυλική στήλη. Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται για την αποσυμπίεση της αυχενικής ή της θωρακικής μοίρας.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζει η έντονη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα;

Η έντονη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση πόνου και ενός αισθήματος αδυναμίας μετά από μικρή απόσταση βαδίσματος. Ο ασθενής δεν μπορεί να συνεχίσει το βάδισμα, αν δεν κάτσει ή αν δε σκύψει προς τα εμπρός για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται  νευρογενής διαλειπούσα χωλότητα.

Επίσης, μπορεί να εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως:

  • Μούδιασμα στα πόδια
  • Αίσθηση ασθενούς ότι βαδίζει πάνω σε βαμβάκι
  • Αστάθεια
  • Δυσκολία στην ούρηση

Όταν τα παραπάνω συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους, η επέμβαση της πεταλεκτομής είναι αναγκαία.

 

Πεταλεκτομή: Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η επέμβαση της οσφυϊκής πεταλεκτομής πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ο ασθενής βρίσκεται μπρούμυτα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή 1-2 εκατοστών πάνω από τον σπόνδυλο που πάσχει. Μόλις αποκτηθεί πρόσβαση στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης αφαιρείται μέρος του οπισθίου τμήματος του σπονδύλου, του πετάλου. Αν και η ολοκληρωτική αφαίρεση του πετάλου εφαρμοζόταν κυρίως παλαιότερα, σήμερα δεν αφαιρείται όλο το πέταλο, εφόσον αυτό δεν είναι αναγκαίο. Γι ’αυτό η πεταλεκτομή συναντάται στη νεότερη βιβλιογραφία ως οσφυϊκή αποσυμπίεση. Τέλος, ακολουθεί η προσεκτική αποσυμπίεση των νεύρων και η συρραφή του τραύματος. Η επέμβαση της πεταλεκτομής δεν ξεπερνά τις δύο ώρες και πραγματοποιείται με σύγχρονες μικροχειρουργικές μεθόδους και τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Επίσης, μπορεί ταυτοχρόνως να συνοδεύεται από την εφαρμογή σπονδυλοδεσίας, εάν και εφόσον είναι απαραίτητο.

 

Πεταλεκτομή και Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση ο συνήθης χρόνος παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο είναι μία ημέρα. Το σύμπτωμα του πόνου θα έχει ήδη υποχωρήσει και το αίσθημα του μουδιάσματος στα πόδια που θα υποχωρήσει σταδιακά. Την ίδια ημέρα της χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα περπατήσει. Ο ενδεχόμενος πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπια παυσίπονα και ο ασθενής μετά την πρώτη εβδομάδα θα μπορεί σιγά σιγά να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η άσκηση, εκτός από περπάτημα και κολύμπι, συνιστάται συνήθως μετά τον πρώτο μήνα.

 

Ο Χειρουργός Ιωάννης Καρνέζης είναι εξαιρετικά έμπειρος στη Χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, αφού κατέχει εξειδίκευση εδώ και δεκαοχτώ χρόνια, έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς μια σειρά από παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης. Το μεγάλο του συγγραφικό έργο και οι συμμετοχές του σε διεθνή συνέδρια μαρτυρούν τη συνεχόμενη επιμόρφωσή του πάνω στις νέες χειρουργικές μεθόδους τις σπονδυλικής στήλης. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία μετά από μια εξατομικευμένη διάγνωση από τον Δρ. Καρνέζη.