Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Σπονδυλοδεσία
Τι είναι η σπονδυλοδεσία;
Η σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση ενός σημείου της σπονδυλικής στήλης στο οποίο έχει αναπτυχθεί αστάθεια. Η σταθεροποίηση αυτή επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών σταθεροποιητικών υλικών (όπως βίδες, πλάκες, ράβδοι ή κλωβοί) και οστικού μοσχεύματος. Τα μοσχεύματα λαμβάνονται είτε από τον ίδιο τον ασθενή, είτε είναι συνθετικά. Με την επέμβαση αυτή αντιμετωπίζονται με επιτυχία χρόνιες καταστάσεις πόνου και δυσκολίας στις καθημερινές δραστηριότητες.
Είδη σπονδυλοδεσίας
Υπάρχουν πολλά είδη σπονδυλοδεσίας αναλόγως της περιοχής που πραγματοποιείται η επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, η διακρίνεται σε:
- Αυχενική σπονδυλοδεσία
- Θωρακική σπονδυλοδεσία
- Οσφυϊκή σπονδυλοδεσία
Πότε ενδείκνυται η σπονδυλοδεσία;
Οι ασθενείς που χαρακτηρίζονται από αστάθεια σπονδύλων πονούν στη μέση (οσφυαλγία). Ο πόνος στη μέση είναι το βασικό σύμπτωμα της αστάθειας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όσοι πονούν στη μέση χρήζουν σπονδυλοδεσίας. Επίσης, η αστάθεια που προκύπτει σε συγκεκριμένα σημεία (επίπεδα) της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή/και αδυναμία στο πόδι (ή και τα δύο) και δυσκολία κατά το βάδισμα.
Πιο συγκεκριμένα, ένδειξη για σπονδυλοδεσία έχουν ασθενείς με:
- Κατάγματα στη σπονδυλική στήλη από τραυματισμό ή από άλλους παράγοντες (π.χ. οστεοπόρωση, φλεγμονές, ύπαρξη όγκων)
- Σπονδυλολίσθηση, όταν δεν αποδίδει η συντηρητική θεραπεία
- Παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη (π.χ. σε περιπτώσεις σκολίωσης ή κύφωσης)
- Χρόνιο πόνο στη μέση
- Συνεχείς υποτροπές σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
Προεγχειρητικά ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Η επέμβαση της σπονδυλοδεσίας πραγματοποιείται με ολική αναισθησία και τυπικά διαρκεί από 2 έως 3 ώρες. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μικρές τομές και στη συνέχεια τοποθετεί το οστικό μόσχευμα και ειδικά σταθεροποιητικά υλικά στην πάσχουσα περιοχή των σπονδύλων. Μετά από αυτή την «ένωση», ο χειρουργός προχωρά στη σύγκλειση των τομών.
Σπονδυλοδεσία: Μετά την επέμβαση
Μετά την επέμβαση της σπονδυλοδεσίας ή παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά συνήθως τις 2-3 ημέρες. Όμως, η δυσφορία που ενδεχομένως νιώθει είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από άλλες επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση μετά το χειρουργείο.
Επίσης, συνίσταται να αποφεύγεται η άρση βάρους και η πραγματοποίηση στροφικών κινήσεων τουλάχιστον για το διάστημα περίπου έξι εβδομάδων. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση απαιτεί τη μυϊκή ενδυνάμωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με κολύμπι ή ελαφρύ τρέξιμο σε διάδρομο. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να ξεκινήσουν μετά τις πρώτες λίγες εβδομάδες από το χειρουργείο. Tέλος, η επιστροφή στην εργασία του ασθενούς εξαρτάται από το είδος της εργασίας του.
Ρομποτική σπονδυλοδεσία
Η σύγχρονη τεχνολογία ρομποτικής σπονδυλικής στήλης μας επιτρέπει να εκτελούμε χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας με ακρίβεια και ασφάλεια που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο αδύνατον να επιτευχθούν. Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να εκτελούμε με ασφάλεια και ακρίβεια χειρουργικούς χειρισμούς προσαρμοσμένους ακόμη και στις ιδιαίτερες λεπτομέρειες της ανατομίας του καθενός συγκεκριμένου ασθενούς. Μπορούμε επιπλέον να επιτύχουμε μια απόλυτα ‘διαδερμική’ σπονδυλοδεσία, μια νεώτερη ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με την οποία επιτυγχάνουμε την ελαχιστοποίηση των χειρουργικών τομών και της παρέμβασης στους ιστούς του σώματος.
Αρχικά, πριν την χειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιούμε τον συνδυασμό ενός ισχυρού εξειδικευμένου υπολογιστή και ιδιαίτερα εξελιγμένου λογισμικού για να σχεδιάσουμε ακριβώς πού και πώς θα χειρουργήσουμε την σπονδυλική στήλη. Ο προεγχειρητικός προγραμματισμός περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της επέμβασης, σε βαθμό που η χειρουργική επέμβαση έχει ουσιαστικά ψηφιακά ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν καν ξεκινήσει! Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφ’ ενός ο αυτοματοποιημένος ρομποτικός ‘βραχίονας’ διατηρεί τα βασικά χειρουργικά όργανα στην ακριβή τους θέση, εφ’ ετέρου το σύστημα πλοήγησης μας βοηθά να οπτικοποιήσουμε την τρισδιάστατη ανατομία σε πραγματικό χρόνο. Κατά τον τρόπο αυτό, η ρομποτική καθοδήγηση μας επιτρέπει να εκτελέσουμε με ευχέρεια το σχέδιο μας ολοκληρώνοντας την χειρουργική επέμβαση γρήγορα, με ελάχιστη παρεμβατικότητα και με υψηλή ακρίβεια.
Επιγραμματικά, το χειρουργικό ρομποτικό σύστημα καθοδήγησης τελευταίας γενιάς:
- βηθά στον προγραμματισμό της διαδικασίας πάνω σε τρισδιάστατες εικόνες της ανατομίας του κάθε ασθενούς,
- επιτρέπει την απεικόνιση της ανατομίας σε πραγματικό χρόνο
- παρέχει υψηλή χειρουργική ακρίβεια με ρομποτική καθοδήγηση,
- επιτρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο η χειρουργική παρέμβαση ώστε να επιταχυνθεί η πλήρης αποκατάσταση.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής σπονδυλοδεσίας είναι πολλά. Μερικά από αυτά αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:
- Μείωση μετεγχειρητικού πόνου
- Γρηγορότερη ανάρρωση
- Ελαχιστοποίηση ουλώδους ιστού
- Μειωμένη απώλεια αίματος
- Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων
Ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης, είναι Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου “Yγεία” Αθηνών. Επικοινωνήστε με τον Δρ. Καρνέζη για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση έχετε σχετικά με την επέμβαση της σπονδυλοδεσίας.