Τρηματεκτομή

τρηματεκτομή

Η τρηματεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της στένωσης του μεσοσπονδύλιου τρήματος ποικίλης αιτιολογίας. Η στένωση του μεσοσπονδύλιου τρήματος είναι η πάθηση κατά την οποία στενεύουν κάποια από τα σημεία εξόδου των νεύρων στο πλάι της σπονδυλικής στήλης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια της τρηματεκτομής είναι να υπάρχει σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η αναγκαιότητα της σπονδυλοδεσίας.

 

Αίτια και διάγνωση σπονδυλικής στένωσης

Τα κύρια αίτια της σπονδυλικής στένωσης είναι:

  • Δισκοκήλη
  • Υπερτροφία ωχρών συνδέσμων
  • Ανάπτυξη οστεοφύτων
  • Παρεκτόπιση σπονδύλων

 

Για τη διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης διενεργείται σε πρώτη φάση κλινική και νευρολογική εξέταση καθώς επίσης και λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.

Ο απεικονιστικός έλεγχος γίνεται μέσω μαγνητικής τομογραφίας, μέσω της οποίας απεικονίζεται ο βαθμός στένωσης του μεσοσπονδύλιου τρήματος καθώς επιπλέον και τα υπερτροφικά συνδεσμικά και οστικά στοιχεία τα οποία πιέζουν την εξερχόμενη νευρική ρίζα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, για την θεραπεία στένωσης του μεσοσπονδύλιου τρήματος απαιτείται κατά βάση χειρουργική αντιμετώπιση. Οι συντηρητικές μέθοδοι πιθανώς να επιτύχουν ανακούφιση από τον πόνο, αλλά μόνο προσωρινή. Ανάμεσα στις συντηρητικές μεθόδους συγκαταλέγονται η φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και εγχύσεις τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στο μεσοσπονδύλιο τρήμα.

 

Πώς διενεργείται η τρηματεκτομή;

Η τρηματεκτομή διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Στο σύνολό της, η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου μιας ώρας. Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και με τη βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος επιτυγχάνεται ακριβής εντόπιση του σημείου στο οποίο θα γίνει η τομή.

Τα βήματα που ακολουθούνται κατά την επέμβαση είναι τα εξής:

  • Διενέργεια τομής στο δέρμα 2,5-3 εκατοστών χαμηλά στη μέση κατά μήκος της μέσης γραμμής στο σημείο που ορίστηκε από την ακτινολογική εντόπιση
  • Παρεκτόπιση των μυών από τη μέση γραμμή χωρίς αυτοί να κόβονται και διατήρησή τους στην άκρη με τη βοήθεια ενός ειδικού διαστολέα
  • Διάνοιξη μιας μικρής οπής στη σπονδυλική στήλη με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου
  • Απομάκρυνση του υπερτροφικού ωχρού συνδέσμου, καθώς και των οστεοφύτων που πιέζουν την νευρική ρίζα στο στενωτικό μεσοσπονδύλιο τρήμα
  • Κινητοποίηση ρίζας και επιβεβαίωση της πλήρους αποσυμπίεσής της
  • Επαναφορά μυών στη θέση τους
  • Συρραφή τραύματος κατά στρώματα

 

Τρηματεκτομή – Αποτελέσματα

Μέσω της τρηματεκτομής επιτυγχάνεται ελάχιστος τραυματισμός των μυών και των αρθρώσεων και μικρή απώλεια αίματος. Επιπλέον δεν ενέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μετεγχειρητική αστάθεια και ανάγκης για σπονδυλοδεσία.

Λίγες ώρες μετά την τρηματεκτομή, ο ασθενής είναι σε θέση να κινητοποιηθεί και μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα.

 

Ο Χειρουργός Ιωάννης Καρνέζης είναι εξαιρετικά έμπειρος στη Χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Μέσω της εξειδίκευσής  του εδώ και δεκαοχτώ χρόνια στη Χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πληθώρα παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία έπειτα από μια εξατομικευμένη διάγνωση από τον Δρ. Καρνέζη, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.