Η νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Η σπονδυλική μας στήλη είναι ουσιαστικά μια στήλη από σπονδύλους (οστά) που στηρίζονται το ένα πάνω στο άλλο. Οι σπόνδυλοι διατηρούνται στη θέση τους με τη βοήθεια συνδέσμων, αρθρώσεων και μυών. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι που με την ελαστικότητά τους απορροφούν τα φορτία και τους κραδασμούς που υφίσταται η σπονδυλική μας στήλη κάθε μέρα. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα εξωτερικό ινώδη δακτύλιο (κυρίως από κολλαγόνο) και από τον εσωτερικό πηκτοειδή πυρήνα (ένα είδος βιολογικού gel στο κέντρο του δίσκου).

Μικρή δισκοκήλη. Ρήξη ινώδους δακτυλίου μεσοσπονδυλίου δίσκου. Σχήμα
Φυσιολογικός μεσοσπονδύλιος δίσκος (σχήμα)

Με τον όρο “νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου” περιγράφουμε την φθορά του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Αυτό που συμβαίνει είναι:
Αλλοιώνεται η χημική σύσταση του πηκτοειδούς πυρήνα ο οποίος αφυδατώνεται σκληραίνει και χάνει μεγάλο μέρος του όγκου του και
διαταράσσεται η κατασκευή του ινώδους δακτυλίου με συνέπεια να αλλάζει η δομή των ινών του κολλαγόνου που τον αποτελούν και ο δακτύλιος συχνά να παρουσιάζει μικροσκοπικές ή μεγαλύτερες ρήξεις (annular tears).
Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μετακινείται μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα μέσω των ρωγμών και να δημιουργούνται προβολές ή κήλες (δισκοκήλες). Στα σημεία αυτά αναπτύσσεται τοπική φλεγμονή που προκαλεί τον πόνο της οσφυαλγίας.

Στα σημεία αυτά αναπτύσσεται τοπική φλεγμονή που προκαλεί τον πόνο της οσφυαλγίας.

Dektop CTA Mobile CTA