Διόρθωση Σκολίωσης

Χειρουργική διόρθωση σκολίωσης

Πότε χρειάζεται;

Σε εφήβους που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης του σκελετικού τους συστήματος και έχουν ήδη σημαντικού βαθμού σκολίωση, ώστε να προληφθεί περαιτέρω επιδείνωση και σοβαρή μόνιμη παραμόρφωση που δεν διορθώνεται.
Σε νεαρούς ενήλικες με σοβαρό αισθητικό πρόβλημα που επιθυμούν βελτίωση της εικόνας του σώματός τους ή που η επιδείνωση της σκολίωσης είναι βέβαιη.
Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όταν με τη σκολίωση συνυπάρχουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις (σπονδυλοαθροπάθεια) που έχει προκαλέσει προβλήματα στην ισορροπία του σώματος και πιθανόν σπονδυλική στένωση με πίεση των σπονδυλικών νεύρων.
Σε παιδιά μικρής ηλικίας για πρόληψη της επιδείνωσης. Εδώ εφαρμόζονται ειδικές χειρουργικές τεχνικές που επιτρέπουν την συνέχιση της ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης του παιδιού.

Μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για την εφηβική σκολίωση στο link Εφηβική σκολίωση: είναι πράγματι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα;

Ποιός είναι ο σωστός χρόνος;

Στους ενήλικες
Με την πάροδο της ηλικίας η σπονδυλική στήλη γίνεται όλο και λιγότερο εύκαμπτη. Σε μερικές περιπτώσεις η δυσκαμψία των σπονδυλικών αρθρώσεων μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή καθώς σχηματίζονται οστεόφυτα τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση. Αυτή η δυσκαμψία μπορεί να κάνει την χειρουργική διόρθωση εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Αν δηλαδή δεν προχωρήσουμε έγκαιρα στη χειρουργική διόρθωση μιας επιδεινούμενης σκολίωσης θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα όπως βαρύτερη μορφή σκολίωσης, δυσκαμψία που δυσκολεύει την διόρθωση της παραμόρφωσης και πιθανόν άλλα γενικότερα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται με την ηλικία όπως οστεοπόρωση, υπέρταση, διαβήτης, καρδιοπάθειες.

Στους Εφήβους. O γιατρός μαζί με τους γονείς και το έφηβο θα αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το χειρουργείο, όταν φαίνεται ότι η σκολίωση έχει την τάση να επιδεινωθεί με το χρόνο. Το χειρουργείο πρέπει να προγραμματιστεί ώστε να προληφθεί η περαιτέρω επιδείνωση, κάτι που θα κάνει την χειρουργική διόρθωση δύσκολη ή αδύνατη.

Στα παιδιά. Σε περίπτωση που δεν ενδείκνυται η χρήση διορθωτικών γύψων, θα πρέπει το χειρουργείο να προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατόν πριν επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη του θώρακα και των πνευμόνων.

Τι προσφέρει

Με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης σοβαρού βαθμού επιτυγχάνει την διόρθωση της παραμόρφωσης του σώματος, την σταθεροποίηση και εξισορρόπηση του σώματος, την βελτίωση της λειτουργικότητας καθώς και την αποφυγή τόσο της μελλοντικής επιδείνωσης της σκολιωτικής παραμόρφωσης όσο και των εκφυλιστικών προβλημάτων που αυτή συνεπάγεται.

Πόσο ασφαλές είναι το χειρουργείο;

Σήμερα το χειρουργείο σκολίωσης είναι μια μεγάλη αλλά, σε αντίθεση με το παρελθόν, ιδιαίτερα ασφαλής επέμβαση στα χέρια του εξειδικευμένου έμπειρου χειρουργού.
Αυτό οφείλεται στην κατανόηση της φύσης της σκολίωσης και στην εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας:
Σήμερα έχει πια κατανοηθεί σε βάθος η ακριβής φύση της παραμόρφωσης που προκαλεί στην σπονδυλική στήλη η σκολίωση (πλάγια κλίση, υποκύφωση και στροφική παραμόρφωση σε κάθε επίπεδο του σκολιωτικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης).

Αποτέλεσμα, τόσο τα σύγχρονα ορθοπαιδικά υλικά και χειρουργικά εργαλεία που επιτρέπουν την πλήρη διόρθωση της σκολίωσης και επαναφορά του φυσιολογικού σχήματος του σώματος όσο και οι εξελιγμένοι χειρουργικοί χειρισμοί της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι χειρισμοί αυτοί επιτρέπουν να πετυχαίνουμε την διόρθωση χωρίς να μην εφαρμόζεται επικίνδυνη δύναμη σε μεγάλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, και χωρίς να χαθεί το φυσιολογικό περίγραμμα του σώματος (flat back syndrome).

Μέθοδος

Η οπίσθια προσπέλαση είναι η πιο συχνή χειρουργική μέθοδος.
Ειδικά υλικά (οστικές βίδες) τοποθετούνται στους σπονδύλους και συνδέονται μεταξύ τους με ειδικές ράβδους. Οι ράβδοι, με ειδικούς χειρισμούς από τον χειρουργό διορθώνουν την παραμόρφωση. Τέλος, τοποθετείται οστικό μόσχευμα ώστε να “δέσει” η σπονδυλική στήλη στη νέα διορθωμένη της θέση.
Σε εξαιρετικά βαρειές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός πρόσθιας και οπίσθιας προσπέλασης. Και οι δύο προσπελάσεις πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σαν μέρος της ίδιας επέμβασης. Συνήθως το πρόσθιο τμήμα της επέμβασης προηγείται και ακολουθεί το οπίσθιο.

Χειρουργική Τεχνική


Τεχνική all screw construct που σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη με ασφάλεια στην σωστή της θέση από την πρώτη στιγμή και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μετεγχειρητικού κηδεμόνα (νάρθηκα).

Χειρουργικές τεχνικές περιορισμού της απώλειας αίματος και “αυτομετάγγιση” Χρήση ειδικών αναισθητικών τεχνικών, σύγχρονων αιμοστατικών ουσιών και συσκευών αυτομετάγγισης αίματος (ειδικών συσκευών που ανακτούν το αίμα του ασθενούς κατά την επέμβαση, το φιλτράρουν και το επαναμεταγγίζουν στον ίδιο τον ασθενή) επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος κατά την επέμβαση και συχνά την αποφυγή οποιασδήποτε μετάγγισης αίματος μετεγχειρητικά.

Μέθοδος συνεχούς καταγραφής της λειτουργίας του νωτιαίου μυελού και των νεύρων κατά τη διάρκεια της επέμβασης (intra-operative spinal monitoring)
Άμεσος και συνεχής ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος. Συνεχής καταγραφή της λειτουργίας του νωτιαίου μυελού και των νεύρων της σπονδυλικής στήλης καθ’ όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ο χειρουργός παρακολουθεί και επιβεβαιώνει συνεχώς τη φυσιολογική λειτουργία του νωτιαίου μυελού και των νεύρων και είναι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι του οι χειρισμοί είναι ασφαλείς για τη νευρολογική λειτουργικότητα του ασθενούς.

Με την ρομποτική απεικονιστικά καθοδηγούμενη χειρουργική (image guided surgery) πετυχαίνουμε μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια και ασφάλεια καθώς και συντομότερη διάρκεια χειρουργείου.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο (real time) να ελέγχει τη θέση ανατομικών δομών, εργαλείων και υλικών, όπως διαυχενικές βίδες που χρησιμοποιούνται στην χειρουργική της σκολίωσης και να εκτελεί με ακρίβεια και ασφάλεια το προσχεδιασμένο χειρουργείο αποφεύγοντας «ευαίσθητα» γειτονικά ανατομικά στοιχεία. Η ακρίβεια των συστημάτων νευροπλοήγησης που χρησιμοποιούμε είναι της τάξεως των 0,2-0,5 του χιλιοστού!

Yλικά σπονδυλικής σταθεροποίησης
Τα χειρουργικά υλικά που χρησιμοποιούμε, κατασκευάζονται από υψηλής τεχνολογίας μέταλλα (κυρίως κράματα τιτανίου) και έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν πολυαξονική (multi-axial) διαμόρφωση ώστε να επιτυγχάνεται η διόρθωση και σταθεροποίηση ακόμη και πολύπλοκων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης όπως η σκολίωση προχωρημένου βαθμού. Τα σύγχρονα αυτά υλικά αυτά έχουν δείξει στην πράξη άριστη συμπεριφορά τόσο από πλευράς βιολογικής ανοχής από τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και μηχανικής αντοχής στις καθημερινές καταπονήσεις του σώματος.

Σημαντική επίσης εξέλιξη αποτελούν τα συνθετικά οστικά μοσχεύματα που παράγονται με σύγχρονες τεχνικές βιοτεχνολογίας και χρησιμοποιούνται για να προάγουν την επούλωση της σπονδυλικής στήλης στο νέο της σχήμα.Με την σύγχρονη πρόοδο σε όλους τους πιο πάνω τομείς η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης, όπου αυτό απαιτείται, συνοδεύεται από εξαιρετικά μεγάλο βαθμό επιτυχίας και ασφάλειας.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Το χειρουργείο σκολίωσης είναι μια από τις σοβαρότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Απαιτείται νοσηλεία περίπου 4-6 ημερών.
Οι έφηβοι θα περπατήσουν αμέσως και μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο σε 3 εβδομάδες (συνιστάται να μην σηκώνουν βάρος μεγαλύτερο των 2-3 κιλών).
Για τους πρώτους 6 μήνες δεν συνιστούμε φυσική άσκηση. Στο τέλος των 6 μηνών μπορούν να ξεκινήσουν ελαφρύ τρέξιμο και κολύμπι. Μετά από 9-12 μήνες οι έφηβοι μπορούν να αθλούνται κανονικά.

Νέες Μέθοδοι

Η έρευνα για την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών μεθόδων χειρουργικής διόρθωσης της σκολίωσης συνεχίζεται σε διεθνές επίπεδο. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής κλινική μελέτη μιας νέας μεθόδου χειρουργικής διόρθωσης της εφηβικής σκολίωσης χωρίς σπονδυλοδεσία. Η σπονδυλική στήλη του εφήβου επανέρχεται σταδιακά σε διάστημα λίγων εβδομάδων μετά την επέμβαση στην φυσιολογική της μορφή και τέλος τα εμφυτεύματα αφαιρούνται. Ο/η έφηβος/η θα συνεχίσει την ζωή του/της με μια φυσιολογική σπονδυλική στήλη σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ το πρόβλημα. Η μέθοδος έχει πλήρες θεωρητικό υπόβαθρο και η μελέτη έχει πάρει στην χώρα μας την έγκριση του ΕΟΦ και της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Δεοντολογίας.  Στην μελέτη αυτή συμμετέχει και η χώρα μας με επιλεγμένα κέντρα στην Αθήνα Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Λεπτομέρειες για την μελέτη εδώ.

 

Φωτογραφίες από χειρουργικές μας επεμβάσεις

Φωτογραφία σκολίωσης σε κορίτσι 16 ετών.

ΠΡΙΝ

Η Ι. ηλικίας 16 ετών είχε διαγνωστεί με θωρακική σκολίωση σε πολύ μικρή ηλικία (5 μόλις ετών) και για δέκα χρόνια φόρεσε κηδεμόνα σκολίωσης μέχρι την ηλικία των 15 ετών, με σημαντική σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση για όλη ουσιαστικά την παιδική της ηλικία. Η σκολίωση εξελίχθηκε και ο έλεγχος με ακτινογραφίες έδειξε δεξιά θωρακική σκολίωση 78 μοιρών και επιπλέον αντιρροπιστική οσφυϊκή σκολίωση 52 μοιρών. Οι γονείς της, καθώς και η ίδια ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι λόγω του μεγάλου βαθμού της παραμόρφωσης του σώματος καθώς και τις αναμενόμενες σοβαρές επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη επιδείνωση του προβλήματος στην μετέπειτα ζωή της.

Φωτογραφία κοριτσιού 16 ετών μετά την χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Το πρόβλημα φυσικά μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο χειρουργικά. Η επέμβαση  ήταν απόλυτα επιτυχημένη με ταχύτατη ανάρρωση της Ι. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες η διόρθωση της παραμόρφωσης ήταν άριστη ενώ η Ι. επέστρεψε σε όλες τις δραστηριότητες της, όπως και στην γυμναστική. 


Αγόρι 17 ετών. Σκολίωση. Προεγχειρητικές φωτογραφίες

ΠΡΙΝ

Ο Κ. 17 ετών είχε διαγνωστεί με ιδιοπαθή εφηβική σκολίωση πριν από 2 χρόνια. Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε επιδείνωση της ασυμμετρίας του σώματος του, τόσο στην πλάτη όσο και την περιοχή της μέσης. Το γεγονός αυτό του είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση του, ιδιαίτερα το καλοκαίρι… Ο ακτινολογικός έλεγχος έδειξε δεξιά θωρακική σκολίωση μεγέθους περίπου 50 μοιρών με σημαντική στροφή των σπονδύλων και ανάπτυξη ασυμμετρίας των πλευρών.

Αγόρι 17 ετών. Διόρθωση σκολίωσης. Μετεγχειρητικές φωτογραφίες

ΜΕΤΑ

Λόγω του σημαντικού αισθητικού προβλήματος αλλά και της πιθανότητας περαιτέρω επιδείνωσης της παραμόρφωσης στο μέλλον αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε χειρουργική διόρθωση. Πετύχαμε άριστη διόρθωση τόσο της καμπυλότητας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης όσο και του σχήματος του σώματος στην πλάτη και την μέση. Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση ήταν ταχύτατη με πλήρη κινητοποίηση την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο και γρήγορη (εντός λίγων εβδομάδων) επιστροφή στις συνηθισμένες καθημερινές του δραστηριότητες.


Η βαρύτερη επέμβαση διόρθωσης σκολίωσης

Αγόρι 18 ετών. Προεγχειρητική φωτογραφία διόρθωσης αποτυχημένου χειρουργείου σκολίωσης

ΠΡΟ-ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ

Ο Β. 18 χρονών σήμερα, διαγνώστηκε ότι πάσχει από σκολίωση σε ηλικία 5 ετών. Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος με κηδεμόνες κορμού το μόνο αποτέλεσμα ήταν η σοβαρή ψυχολογική του επιβάρυνση (εισήχθη σε νοσοκομείο σε ηλικία 13 ετών με διάγνωση ψυχογενούς ανορεξίας). Λόγω της συνεχούς επιδείνωσης του προβλήματος (η σκολίωση είχε φτάσει στο μέγεθος των 70 μοιρών), το 2006 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση σκολίωσης σε νοσοκομείο του ΕΣΥ σε ηλικία 14 ετών. Δυστυχώς για τον Β. κατά την επέμβαση εκείνη δεν διορθώθηκε πλήρως το πρόβλημα, ενώ λόγω της τεχνικής που έγινε η επέμβαση, η σκολίωση συνέχισε να επιδεινώνεται σε σημαντικό βαθμό. Η επιδείνωση αυτή συνοδεύτηκε και με σημαντική επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας του (λόγω σοβαρής παραμόρφωσης του θώρακα). Όταν τον είδαμε για πρώτη φορά με τους γονείς του, βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη ψυχολογική κατάσταση και είχε σοβαρή παραμόρφωση του σώματος με μεγάλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης “αγκυλωμένο” από την προηγούμενη επέμβαση. Στη φωτογραφία διακρίνεται η τομή από την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια διόρθωσης της σκολίωσης του Β.

Αγόρι 18 ετών μετεγχειρητική φωτογραφία διορθωμένης σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Μετά από εκτεταμένη συζήτηση της κατάστασής του αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε χειρουργική διόρθωση του προβλήματος. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να κάνουμε την βαρύτερη πιθανότατα επέμβαση σπονδυλικής στήλης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το χειρουργείο που διήρκεσε 13 ώρες έγινε με συνδυασμό πρόσθιας προσπέλασης μέσω του θώρακα και οπίσθιας προσπέλασης της σπονδυλικής στήλης. Στην πρώτη φάση της επέμβασης ουσιαστικά “σχηματίστηκε εκ νέου” η σπονδυλική στήλη αφού τα οστικά μοσχεύματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη επέμβαση είχαν μετατρέψει την σπονδυλική στήλη σε μια συμπαγή οστική μάζα. Στη δεύτερη φάση της επέμβασης με χρήση ειδικών τεχνικών έγινε επαναφορά της σπονδυλικής στήλης στη σωστή της θέση. Το τελικό αποτέλεσμα μας ικανοποίησε όλους απόλυτα καθώς αποκαταστάθηκε η ισορροπία και συμμετρία του σώματος και δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος επιδείνωσης της παραμόρφωσης ή ανάπτυξης αναπνευστικού προβλήματος στο μέλλον. Η επέμβαση αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα TA NEA


Φωτογραφία γυναίκας 33 ετών με σκολίωση

ΠΡΙΝ

Η Μ. 33 χρονών, είχε εφηβική σκολίωση από 14 ετών η οποία επιδεινώθηκε παρά τη χρήση κηδεμόνα. Δεν είχε προβλήματα για αρκετά χρόνια μετά την εφηβεία, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο παρατήρησε επιδείνωση της παραμόρφωσης, κούραση στη δουλειά της, σταδιακά μικρότερη ικανότητα για γυμναστική και κάποιου βαθμού δύσπνοια. Οι τελευταίες ακτινογραφίες της έδειξαν θωρακο-οσφυϊκή σκολίωση 70 μοιρών.

Μετεγχειρητική φωτογραφία μετά από διόρθωση σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Αποφασίσαμε με την Μ.  την χειρουργική διόρθωση. Κάναμε οπίσθια διόρθωση και σταθεροποίηση της σκολίωσης. Το αποτέλεσμα ήταν άριστο.


Φωτογραφία σκολίωσης σε γυναίκα 41 ετών

ΠΡΙΝ

Η Χ. 41 ετών είχε διαγνωστεί με εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση στην ηλικία των 17 ετών. Η σκολίωση συνέχισε να επιδεινώνεται, και η Χ. άρχισε να υποφέρει και από οσφυαλγία. Όταν έφτασε στο γιατρό, η θωρακική της σκολίωση είχε φτάσει στις 65 μοίρες.

Φωτογραφία μετεγχειρητική - διόρθωση σκολίωσης γυναίκας 41 ετών

ΜΕΤΑ

Αποφασίσαμε μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά της χειρουργικά. Παρά το πολύ μεγάλο μέγεθος της σκολίωσης και τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις που συνυπήρχαν, πετύχαμε άριστη διόρθωση.


Προεγειρητική φωτογραφία κοριτσιού 15 ετών με σκολίωση

ΠΡΙΝ

Η Ε. 15 ετών, πάσχει από άγνωστο νευρομυϊκό σύνδρομο και από την ηλικία των 8 ετών παρουσιάστηκε σκολίωση η οποία, ενώ ήταν ήπια στην αρχή, έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων 2 ετών. Όταν έφτασε στο γιατρό είχε σοβαρή παραμόρφωση της σπονδυλικής με διπλή σκολίωση 80 και 100 μοιρών. Η σπιρομέτρηση έδειξε επίσης σημαντικό περιορισμό της αναπνευστικής λειτουργίας (ελάττωση περίπου στο 75% του φυσιολογικού).

Φωτογραφία. Διορθωμένη χειρουργικά σκολίωση σε κορίτσι 15 ετών

ΜΕΤΑ

Δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από την χειρουργική για να αποφύγουμε σοβαρότατες συνέπειες για την μετέπειτα ζωή της. Πετύχαμε άριστη χειρουργική διόρθωση με αποκατάσταση του σχήματος του θώρακα και διόρθωση και μόνιμη σταθεροποίηση της σοβαρής σκολίωσης της. Η οικογένειά της γράφει: “Ένα θερμό ευχαριστώ τόσο για το ιατρικό προσωπικό και ειδικά το team των γιατρών που έκαναν την επέμβαση κ. Ι. Καρνέζη, κ. Νομικό και τον αναισθησιολόγο κ. Καλακώνα, όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό που με ευγένεια και ευχαρίστηση προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. Συγχαρητήρια. Η λειτουργία της ομάδας είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα”.


Φωτογραφία κοριτσιού 15 ετών με σοβαρή σκολίωση

ΠΡΙΝ

Η Ε. 15 χρονών, διαγνώστηκε με σκολίωση σε ηλικία 13 ετών. Έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης με κηδεμόνα τύπου Boston, χωρίς όμως επιτυχία. Όταν ήρθε στο γιατρό για πρώτη φορά είχε σοβαρή θωρακική σκολίωση 65 μοιρών και σημαντικό πρόβλημα συμμετρίας του σώματος.

Φωτογραφία διορθωμένης σκολίωσης. Κορίτσι 15 ετών

ΜΕΤΑ

Λόγω του σημαντικού βαθμού της σκολίωσης και της αναμενόμενης επιδείνωσης στο μέλλον, αποφασίσαμε με τους γονείς και την Ε. να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα ήταν άριστα με πλήρη αποκατάσταση της συμμετρίας του σώματος και σταθεροποίηση της επιδεινούμενης σκολίωσης.


Φωτογραφία κοριτσιού 16 ετών με σκολίωση. Προεγχειρητική.

ΠΡΙΝ

Η Ά. 16 ετών είχε διαγνωστεί σε ηλικία 9 ετών με θωρακική σκολίωση.Αρχικά είχε επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με κηδεμόνα σκολίωσης για συνολικό διάστημα 2 ετών. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε και παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση της παραμόρφωσης του σώματός της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της εφηβείας της.

Κορίτσι 16 ετών. Φωτογραφία μετά την χειρουργική διόρθωση σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Έτσι, μαζί με τους γονείς της αποφασίσαμε την χειρουργική διόρθωση του προβλήματος κάτι που ήθελε ιδιαίτερα και η ίδια. Η χειρουργική επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, η Α. ανάρρωσε πολύ γρήγορα και πετύχαμε όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες πλήρη διόρθωση.


Γυναίκα 41 ετών με σκολίωση. Προεγχειρητική φωτογραφία

ΠΡΙΝ

Η Κ. 41 χρονών, είχε σκολίωση από την εφηβεία της. Ήρθε στο γιατρό, με πόνο στη μέση και δυσκολία στις καθημερινές κινήσεις τα τελευταία χρόνια. Παρατήρησε ότι η σκολίωσή της είχε σταδιακά επιδεινωθεί. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι είχε διαταραχθεί η ισορροπίας του σώματος.

Φωτογραφία. Γυναίκα μετά την επέμβαση διόρθωσης σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Λόγω της σταθερής επιδείνωσης σε σημείο που οι καθημερινές δραστηριότητες να γίνονται όλο και δυσκολότερες για την Κ. αποφάσισε να προχωρήσουμε σε χειρουργική διόρθωση. Πετύχαμε άριστη διόρθωση με αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος.

 


Ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης κοπέλας 26 ετών με σοβαρή σκολίωση. Προεγχειρητική ακτινογραφία

ΠΡΙΝ

Η Ε. 26 ετών διαγνώστηκε με ιδιοπαθή εφηβική σκολίωση σε ηλικία 13 ετών. Φόρεσε κηδεμόνα αλλά η σκολίωση επιδεινώθηκε σταδιακά σε διάστημα 13 ετών. Όταν ήρθε στο γιατρό, η σκολίωσή της είχε φτάσει 53 μοίρες στην οσφυική μοίρα και 40 μοίρες στην θωρακική ενώ είχε αρχίσει να παραπονείται για πόνο στην πλάτη και την μέση και να παρατηρεί και μείωση του ύψους της.

Ακτινογραφίες face και profil σπονδυλικής στήλης μετά από διόρθωση σκολίωσης σε κοπέλα 26 ετών.

ΜΕΤΑ

Μαζί με την Ε. πήραμε την απόφαση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά της με χειρουργείο. Πετύχαμε άριστη διόρθωση και αποκατάσταση του άξονα του σώματος και του φυσιολογικού περιγράμματος του κορμού ενώ το ύψος της αυξήθηκε κατά 9 εκατοστά!


Ακτινογραφία οσφυϊκής σκολίωσης μεγάλου βαθμού

ΠΡΙΝ

Η Γ. 43 ετών διαγνώστηκε με σκολίωση μετά την εφηβεία της σε ηλικία 22 ετών. Τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να υποφέρει από δυσκολίες στην ορθοστασία και το περπάτημα λόγω της σοβαρής παραμόρφωσης του σώματός της κυρίως στην περιοχή της μέσης. Όταν έφτασε στο γιατρό, είχε βαριάς μορφής σκολίωση στην οσφυική περιοχή (85 μοίρες) καθώς και στην θωρακική περιοχή (65 μοίρες) και όπως είπε η ίδια “Αισθανόμουν πόνο και δυσφορία στο στήθος, ζάλη και τεράστιο ψυχολογικό βάρος. “

Ακτινογραφία μετά την επέμβαση διόρθωσης σκολίωσης. Ράβδοι και βίδες

ΜΕΤΑ

Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημά της με χειρουργείο. Σταθεροποιήσαμε τη σκολίωση με σύστημα οπίσθιων διαυχενικών βιδών και ράβδων με επέκταση στην πύελο (λαγόνια) και τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων. Πετύχαμε άριστη αποκατάσταση του σοβαρά διαταραγμένου άξονα φόρτισης της σπονδυλικής στήλης και πλήρη επιστροφή στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες.


φωτογραφία από την εικόνα του ρομποτικού συστήματος νευροπλοήγησης σε χειρουργείο σκολίωσης κοριτσιού 4 ετών

ΠΡΙΝ

Η Θ.  4 χρονών, έπασχε από συγγενή σκολίωση, μία σχετικά σπάνια μορφή σκολίωσης που προκαλείται από δυσπλασία των σπονδύλων κατά την κύηση, πριν δηλαδή τη γέννηση. Η Θ. είχε γεννηθεί με σημαντικού βαθμού ανατομικές ανωμαλίες στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής της στήλης και ανέπτυξε πολύ νωρίς στη ζωή της πολύ σοβαρού βαθμού θωρακική σκολίωση. Το πρόβλημα αυτό δυστυχώς δεν είχε αντιμετωπιστεί επαρκώς, με αποτέλεσμα θωρακική σκολίωση άνω των 100 μοιρών με σοβαρή παραμόρφωση του θώρακα. Παράλληλα είχε επηρεαστεί σημαντικά και η αναπνευστική λειτουργία καθώς η μικρή ασθενής βρίσκεται στην ηλικία ανάπτυξης των πνευμόνων.

Ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης κοριτσιού 4 ετών μετά την χειρουργική διόρθωση σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Η καλύτερη λύση για την μικρή Θ. ήταν μία ιδιαίτερα λεπτή και πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση των ανωμαλιών των σπονδύλων και για διόρθωση και σταθεροποίηση της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης και του θώρακα. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της καθυστερημένης προσέλευσης της για εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης συγγενούς σκολίωσης έγινε με την χρήση ρομποτικής Ψηφιακής Νευροπλοήγησης (Computer-Assisted Neuronavigation).

 


ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης. Σκολίωση λόγω ανισοσκελίας

 

Σκολίωση σε κορίτσι 12 ετών. Προεγχειρητική φωτογραφία

ΠΡΙΝ

H Π. 12 ετών είχε διαγνωστεί με παιδική ιδιοπαθή σκολίωση σε ηλικία 6 ετών. Παρά την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με κηδεμόνα κορμού, η σκολίωση συνέχισε να εξελίσσεται. Όταν έφτασε στο γιατρό είχε διπλή σκολίωση 88 μοιρών στην θωρακική περιοχή και 72 μοιρών στην οσφυική περιοχή.

Κορίτσι 12 ετών. Μετεγχειρητική φωτογραφία. Διόρθωση σκολίωσης

ΜΕΤΑ

Επειδή βρισκόταν στην αρχή της εφηβείας υπήρχε κίνδυνος να επιδεινωθεί σε σοβαρό βαθμό, κάτι που θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε σοβαρότατα προβλήματα αργότερα στη ζωή τη, αποφασίσαμε με τους γονείς να προχωρήσουμε με οπίσθια χειρουργική διόρθωση και σταθεροποίηση της θωρακικής σκολίωσης που ήταν και η σοβαρότερη. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τον άξονα φόρτισης της σπονδυλικής στήλης χωρίς να γίνει σπονδυλοδεσία της οσφυικής μοίρας, κάτι που λόγω της μικρής ηλικίας της ασθενούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη δυσκαμψία στη μέση.


Κλείστε ραντεβού