Κύφωση

Οποιαδήποτε φυσιολογική σπονδυλική στήλη έχει στο θωρακικό τμήμα μια κλήση προς τα εμπρός που ονομάζεται κύφωση. Αυτή αντισταθμίζεται από την λόρδωση του αυχενικού και οσφυϊκού τμήματος της σπονδυλικής στήλης.
Αν η καμπύλη στο θωρακικό τμήμα είναι μεγαλύτερη του φυσιολογικού που φαίνεται σαν “καμπούρα”, λέγεται υπερκύφωση αλλά για συντομία αναφέρεται σαν κύφωση.
Μπορεί να παρουσιαστεί από την παιδική έως σε προχωρημένη ηλικία.
Το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί εξαρτάται από την αιτία που την δημιούργησε. Πολλές φορές δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά συχνά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή.

πλάγια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης όπου φαίνεται μεγάλου βαθμού κύφωση

Συμπτώματα

Το σώμα φαίνεται να “καμπουριάζει” και είναι πιο αισθητό από το πλάι όταν σκύβουμε
Ελαφρύς έως σοβαρός πόνος στην πλάτη
Απώλεια σωματικού βάρους
Πιθανή δυσκολία στην όρθια στάση, που επιδεινώνεται στη διάρκεια της ημέρας
Αίσθηση κόπωσης
Σε σοβαρού βαθμού κύφωση μπορεί να υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή

Τύποι κύφωσης

Παιδική και Εφηβική. Προκαλείται είτε από λάθος στάση σώματος είτε είναι ιδιοπαθής εφηβική (Scheurmann). Η νόσος Scheurmann εμφανίζεται συχνότερα σε αγόρια και πολλές φορές συνυπάρχει και ελαφρά σκολίωση.
Στους ενήλικες προχωρημένης ηλικίας, λόγω οστεοπόρωσης και καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Είναι ο πιο συχνός τύπος και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Ο μηχανισμός των καταγμάτων περιγράφεται αναλυτικά στο blog.

Θεραπεία

Η κύφωση στα παιδιά και στους εφήβους λόγω κακής στάσης του σώματος, συνήθως εξαφανίζεται μέχρι την ενηλικίωση ή όταν αρχίσει η συστηματική άθληση όπως γυμναστική ή κολύμβηση που πάντα βοηθά. Ωστόσο, πάντα είναι σωστό να εξεταστεί το παιδί από το γιατρό ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η κύφωση προέρχεται από την κακή στάση και δεν είναι ιδιοπαθής.

Για την ιδιοπαθή (Scheurmann) κύφωση, ο γιατρός θα κρίνει αν ενδείκνυται να αντιμετωπιστεί με κηδεμόνα, για την διόρθωση και τη αποφυγή της επιδείνωσης. Σε περιπτώσεις μεγάλου βαθμού κύφωσης, η θεραπεία είναι χειρουργική με σπονδυλοδεσία.

Στους ενήλικες που η κύφωση είναι αποτέλεσμα κατάγματος (ή πολλαπλών καταγμάτων) λόγω φθοράς των μεσοσπονδυλίων δίσκων με την πάροδο της ηλικίας η θεραπεία είναι η αποκατάσταση του κατάγματος με την επέμβαση της κυφοπλαστικής. Αν το κάταγμα είναι οστεοπορωτικό, θα χρειαστεί παράλληλα θεραπεία για την οστεοπόρωση για αποφυγή μελλοντικών καταγμάτων. Εκτός από την άμεση ανακούφιση από τον οξύ πόνο, όσο πιο νωρίς γίνεται η επέμβαση της κυφοπλαστικής τόσο καλύτερες πιθανότητες έχει να αποκατασταθεί η κύφωση. Διαβάστε περισσότερα για την κυφοπλαστική στην σχετική σελίδα.