Σπονδυλολίσθηση

Τι είναι

Όταν ένας σπόνδυλος έχει«γλιστρήσει» προς τα εμπρός σε σχέση με τον κάτω σπόνδυλο λέμε ότι υπάρχει σπονδυλολίσθηση. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οσφυαλγία ή / και ισχιαλγία. Είναι αρκετά συχνή σε νεαρά άτομα. Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι επίσης συχνή στα μεγαλύτερα άτομα. Συμβαίνει συχνότερα στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και σπανιότερα σε ανώτερα τμήματα.

 

Συμπτώματα

Στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν σπονδυλολίσθηση δεν θα παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα. Πιθανώς όμως να παρουσιαστεί:
• Οσφυαλγία
• Πόνος που διαχέεται στους γοφούς και στο πίσω μέρος των μηρών
• Πόνος που επιδεινώνεται με την ορθοστασία ή το περπάτημα ή το σκύψιμο
• Ελάττωση του πόνου σε καθιστή θέση
• Αίσθηση κόπωσης στα πόδια και κάποιες φορές μούδιασμα ειδικά μετά από περπάτημα
• Πόνος που διαχέεται κάτω από το γόνατο και πιθανώς στο πόδι.

Σπονδυλολίσθηση σε ανηλίκους

Συμβαίνει συχνότερα σε αθλητές που η άσκηση, υποβάλει σε στρες την κατώτερη σπονδυλική στήλη. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι οσφυαλγία ή και ισχιαλγία που περιορίζουν την κινητικότητα. Νευρολογικά προβλήματα ή παράλυση είναι σπάνια. Ο γιατρός συνήθως θα συστήσει την αποχή από την προπόνηση έως ότου υποχωρήσει ο πόνος.

 

Αιτία

Σπονδυλόλυση. Είναι η πιο συχνή αιτία της σπονδυλολίσθησης. Το μικρό οστό της άρθρωσης με τον αμέσως κατώτερο σπόνδυλο έχει υποστεί φθορά ή και κάταγμα συνήθως από υπερβολική καταπόνηση του οστού. Μπορεί να οδηγήσει σε σπονδυλολίσθηση αλλά μπορεί και όχι.
Άλλες αιτίες:
Συγγενής
Παθολογική (μεταστατική νόσος, οστεοπόρωση κλπ)

Προβλήματα

Αν και η σπονδυλολίσθηση είναι συχνή αιτία οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας σε ανηλίκους, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν συμπτώματα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όμως αν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα ή παράλυση.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση από το γιατρό και ακτινογραφίες. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον Μαγνητική Τομογραφία για να διαπιστώσει πιθανή πίεση των νεύρων.

Χειρουργείο

Αν τα συμπτώματα σοβαρού πόνου δεν υποχωρούν μετά από έξι τουλάχιστον μήνες μη χειρουργικής θεραπείας, ή αν η σπονδυλολίσθηση είναι μεγάλου βαθμού, ο γιατρός θα συστήσει να προχωρήσει σε σπονδυλοδεσία. Θα συστήσει επίσης χειρουργική αντιμετώπιση σε περίπτωση που πιέζεται κάποιο νεύρο. Η σπονδυλολίσθηση / σπονδυλόλυση σημαίνει ότι υπάρχει μια ασταθής περιοχή στη σπονδυλική στήλη. Συνεπώς, η εμπειρία και οι ικανότητα του γιατρού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού για να αποφύγετε σοβαρότερα προβλήματα.

 

Η σπονδυλολίσθηση / σπονδυλόλυση σημαίνει ότι υπάρχει μια ασταθής περιοχή στη σπονδυλική στήλη. Συνεπώς, η εμπειρία και οι ικανότητα του γιατρού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού για να αποφύγετε σοβαρότερα προβλήματα.