Δισκοκήλη

δισκοκήλη

Τι είναι η δισκοκήλη;

Η δισκοκήλη κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης, όπου κάποιος μεσοσπονδύλιος δίσκος λόγω βλάβης ή εκφύλισής  του «προβάλλει» μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Έτσι, είναι πιθανή η πίεση ενός ή περισσότερων νεύρων της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, αλλά κυρίως εμφανίζεται στην περιοχή της μέσης (οσφυική περιοχή) ή του αυχένα.

 

Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι: τι είναι και ποια είναι η λειτουργία τους;

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος παρεμβάλλεται μεταξύ δύο σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης και αποτελείται από έναν δακτύλιο από σκληρό ελαστικό ιστό κολλαγόνου και έναν πυρήνα από παχύρευστο ‘τζελ’. Ο κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος επιτελεί ρόλο βαρύνουσας σημασίας, αφού απορροφά τους κραδασμούς που υφίσταται καθημερινά η σπονδυλική μας στήλη αλλά ταυτόχρονα συγκρατεί και σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη σε όλες τις καθημερινές μας φυσικές δραστηριότητες.

 

Τι προκαλεί τη δισκοκήλη;

Η δισκοκήλη κυρίως προκαλείται λόγω της αλλοίωσης που υφίστανται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι από το πέρασμα των χρόνων. Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά τους και είναι πιθανότερο να υποστούν επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούςό. Όταν ο εξωτερικός δακτύλιος του δίσκου παρουσιάζει ρήξεις ο δίσκος αρχίζει να προκαλεί πόνο και είναι πιθανό μέσα από κάποια από αυτές τις ρήξεις να περάσει προς τα έξω το εσωτερικό υλικό του δίσκου πιέζοντας προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε δισκοκήλη. Σε περίπτωση που η δισκοκήλη αρχίσει να πιέζει κάποιο νεύρο της περιοχής προκαλείται πόνος κατά μήκος του νεύρου αυτού στο κάτω άκρο, μια κατάσταση που ονομάζουμε ‘ισχιαλγία’.

 

Δισκοκήλη & Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δισκοκήλης ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της κήλης, αλλά και τη θέση της.  Σε γενικά πλαίσια, η δισκοκήλη μπορεί να προκαλέσει:

  • Πόνος: σε περιπτώσεις που η δισκοκήλη εμφανίζεται στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει πόνο στη μέση(οσφυαλγία), στους γλουτούς, τους μηρούς, ακόμη και στη γάμπα. Αν ο πόνος αφορά το ισχιακό νεύρο, τότε πρόκειται για ισχιαλγία. Αν η δισκοκήλη εντοπίζεται στο άνω μέρος της σπονδυλικής στήλης, ο πόνος εμφανίζεται στον αυχένα.
  • Μούδιασμα: σε περιπτώσεις που η δισκοκήλη πιέζει κάποιο συγκεκριμένο νεύρο, τότε είναι πιθανή η εμφάνιση μουδιάσματος στην περιοχή από την οποία διέρχεται αυτό το νεύρο.
  • Διαταραχές των άκρων: οι μυϊκοί σπασμοί εξαρτώνται από το μέγεθος της κήλης και το σημείο που βρίσκεται καθορίζει αν οι διαταραχές αφορούν τα άνω ή τα κάτω άκρα.
  • Αδυναμία/παράλυση: η ύπαρξη δισκοκήλης μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή παράλυση σε κάποιο από τα άκρα του ασθενούς, αλλά σε κάποιες ευτυχώς σπάνιες περιπτώσεις και στην λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Πολλές φορές όταν εμφανίζεται αυτή η μυϊκή αδυναμία, ο πόνος τείνει να υποχωρεί, όμως η αδυναμία του μέλους εντείνεται.

 

Όταν τα δύο τελευταία συμπτώματα συνοδεύονται από έντονο πόνο στη μέση είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν έμπειρο Χειρουργό σπονδυλικής στήλης, αφού η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη. Στον αντίποδα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ασθενείς με δισκοκήλη δεν εμφανίζουν συμπτώματα και μπορεί να εντοπιστεί τυχαία κατά τη διενέργεια απεικονιστικών ελέγχων για άλλους λόγους.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση της δισκοκήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Τέλος, για εγκυρότερη διάγνωση ίσως ζητηθούν από τον ασθενή  και απεικονιστικές εξετάσεις, κυρίως μαγνητική τομογραφία.

 

Θεραπεία δισκοκήλης

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δισκοκήλης στο αρχικό στάδιο είναι με συντηρητική θεραπεία. Οι μέθοδοι που προτείνονται είναι:

  • Ξεκούραση κατά την περίοδο της οξείας φάσης
  • Φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη.
  • Αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων
  • Αποφυγή άρσης βάρους
  • Φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση της πάσχουσας περιοχής
  • Επισκληρίδιος έγχυση στεροειδών

Επί αποτυχίας των συντηρητικών μέτρων, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μοναδική λύση. Η σύγχρονη Ορθοπαιδική διαθέτει στη φαρέτρα της ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την δισκοκήλη, όπως η μικροδισκεκτομή (οσφυική μικροχειρουργική δισκεκτομή). Πρόκειται για μέθοδο με ελάχιστη παρεμβατικότητα που προσφέρει άμεση και μόνιμη απαλλαγή από τα οξέα συμπτώματα ισχιαλγίας, ιδιαίτερα εάν συνυπάρχουν και νευρολογικές επιπλοκές από πίεση οσφυικών νεύρων από την δισκοκήλη.

Ο  Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Ιωάννης Καρνέζης διακρίνεται από μεγάλη εμπειρία και διαθέτει τους δυο διεθνείς κορυφαίους τίτλους της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, FRCS(Tr&Orth) και FEBOT. Επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη δισκοκήλη και τους τρόπους αντιμετώπισής της.