Κατάγματα σπονδύλων

Κατάγματα σπονδύλων: Πώς προκαλούνται;

Τα κατάγματα σπονδύλων, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ συχνά. Μπορούν να συμβούν από ατύχημα ή πτώση. Συχνά συμβαίνουν και χωρίς προειδοποίηση, ακόμα και από απλές καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι.

Επίσης, τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης μπορεί να συμβούν ταυτόχρονα σε περισσότερα επίπεδα (σπονδύλους). Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πολλαπλά κατάγματα.

katagmata-spondilon

Κατάγματα σπονδύλων & συμπτώματα

 Συνήθως εμφανίζονται με ξαφνικό και έντονο πόνο στην πλάτη ή στη μέση που γίνεται χειρότερος με την ορθοστασία και την κίνηση. Αν το κάταγμα δεν θεραπευτεί άμεσα, ακολουθεί μια σειρά μακροχρόνιων συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

 • Μειωμένη κινητικότητα στη σπονδυλική στήλη
 • Χρόνιος πόνος
 • Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (κύφωση)
 • Ελάττωση του ύψους του σώματος
 • Απώλεια μυϊκής μάζας
 • Απώλεια αντοχής.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα κατάγματα σπονδύλων μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο νωτιαίο μυελό.

Πότε να δείτε το γιατρό;

Αν νιώσετε ξαφνικό έντονο πόνο στην πλάτη ή στη μέση και είστε πάνω από 65 ετών, πρέπει να δείτε άμεσα τον γιατρό σας, καθώς είναι πιθανό να έχετε υποστεί κάταγμα σπονδυλικής στήλης.

Κατάγματα σπονδύλων: Αιτίες πρόκλησης & Παράγοντες κινδύνου

 1. Συμβαίνουν σε άτομα μεγάλης ηλικίας που μπορεί να πάσχουν από οστεοπόρωση ή όχι.
 2. Οφείλονται κυρίως στον εκφυλισμό των μεσοσπονδυλίων δίσκων καθώς περνούν τα χρόνια. Η ύπαρξη, όμως, γενικευμένης οστεοπόρωσης από διάφορες αιτίες (γυναίκες άνω των 55 ετών μετά την εμμηνόπαυση, φάρμακα όπως η κορτιζόνη, κληρονομικότητα, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης ή έλλειψη ασβεστίου) είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Αν θέλετε να ξέρετε περισσότερα για τον μηχανισμό δημιουργίας των καταγμάτων αυτών, διαβάστε στο blog.

katagmata spondilon quote

Κατάγματα σπονδύλων: Με ποια ονόματα εμφανίζονται στη βιβλιογραφία;

Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης αναφέρονται συχνά στη βιβλιογραφία με διαφορετικούς όρους. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζονται ως:

 • συμπιεστικά κατάγματα
 • σφηνοειδή κατάγματα
 • καθίζηση σπονδύλου
 • οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδύλων

Όλοι οι παραπάνω όροι αναφέρονται σε κάταγμα σπονδύλου, το οποίο καταλήγει σε συμπίεση του σπονδύλου που χάνει μεγάλο ποσοστό από το φυσιολογικό του ύψος.

Τρόποι αντιμετώπισης καταγμάτων σπονδύλων

Τα κατάγματα σπονδύλων αντιμετωπίζονται είτε με συντηρητική θεραπεία, είτε με χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση κηδεμόνα και τη χορήγηση αναλγητικών. Από την άλλη, η χειρουργική αποκατάσταση των σπονδύλων μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη μέθοδο της σπονδυλοδεσίας, είτε με τη μέθοδο της κυφοπλαστικής. Η θεραπεία που θα επιλεχθεί για τον εκάστοτε ασθενή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του κατάγματος και τη γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενούς.

κυφοπλαστικής

Ο Δρ. Καρνέζης είναι Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ”, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Εκπαιδεύτηκε εξ ολοκλήρου στην Αγγλία και έχει αποκτήσει με εξετάσεις τους δύο διεθνείς κορυφαίους τίτλους ορθοπαιδικής χειρουργικής: FRCS(Tr&Orth) και FEBOT. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε όλο το φάσμα της Χειρουργικής της Σπονδυλικής στήλης, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει νέες πρωτοποριακές μεθόδους αντιμετώπισης συχνών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.