Κυφοπλαστική

Τι είναι η κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική είναι μια σχετικά νέα και ελάχιστα επεμβατική διαδερμική επέμβαση, που είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του συμπιεστικού σπονδυλικού κατάγματος που δεν ανταποκρίθηκε στη συντηρητική παρέμβαση. Τα κατάγματα αυτά συνήθως οφείλονται στην οστεοπόρωση, σε μεταστάσεις λόγω κακοήθειας κ.α. Περιλαμβάνει την εισαγωγή ακρυλικού οστικού τσιμέντουουσκωτή οστική τάπα) στο σπασμένο σπονδυλικό σώμα υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Στη συνέχεια, η οστική πλάκα διογκώνεται, ανυψώνοντας τις τελικές πλάκες και αποκαθιστώντας το σπονδυλικό σώμα προς το αρχικό του ύψος.

Ποιο το όφελος της κυφοπλαστικής;

Τα οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα τα οποία και αντιμετωπίζει η κυφοπλαστική έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένη νοσηρότητα. Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη θεραπεία και την περίοδο αποκατάστασης των συμπιεστικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της αντιμετώπισης της κυφωτικής παραμόρφωσης καθώς και του πόνου, σε αντίθεση με τη σπονδυλοπλαστική που αντιμετωπίζει μόνο τον πόνο. Ως εκ τούτου, θα μειωθεί η χρήση παυσίπονων, καθώς ή ανακούφιση από τον πόνο είναι ταχεία και αισθητή. Επιπλέον, οι απαιτούμενες τομές είναι μικρές και η επέμβαση διαρκεί λίγο. Ο ασθενής δύνανται να επιστρέψει στην καθημερινότητά του σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανακτώντας ένα ποιοτικό ζην και με καλύτερη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης του. Τέλος, να σημειωθεί πως η κυφοπλαστική έχει χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Πότε ενδείκνυται και πότε όχι η κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική ενδείκνυται, όταν ο ασθενής  υποφέρει από επώδυνα ή προοδευτικά οστεοπορωτικά και οστεολυτικά συμπιεστικά κατάγματα σπονδύλων. Ο υποψήφιος για κυφοπλαστική παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα κίνησης και λειτουργίας εξαιτίας των προαναφερθέντων καταγμάτων. Προς αποφυγήν παρανόησης, να τονιστεί πως ο πόνος πρέπει να οφείλεται στο κάταγμα και όχι σε άλλη αιτία όπως π.χ. κήλη δίσκου, αρθρίτιδα ή στένωση.  Ωστόσο και επειδή δεν αντιμετωπίζονται όλα τα κατάγματα με την κυφοπλαστική, οι περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται είναι:

  • Σε συμπιεστικά κατάγματα από οστεοπόρωση
  • Στους σπονδύλους από Θ5 (5ο θωρακικό) μέχρι Ο5 (5ο οσφυϊκό)
  • Σε σπονδυλικά αιμαγγειώματα και
  • Σε οστεολυτικές μεταστάσεις και στο πολλαπλούν μυέλωμα.

Δεν συνίσταται η επέμβαση στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε περιπτώσεις πλήρους κατάρρευσης του σπονδυλικού σώματος (πχ εκρηκτικά κατάγματα)
  • Σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει υπερβολική γωνίωση (σφηνοειδής παραμόρφωση)
  • Όταν υφίσταται μικροβιακή λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη
  • Όταν η πηκτικότητα του αίματος έχει διαταραχθεί
  • Στη περίπτωση που το κάταγμα έχει προκαλέσει νευρολογική αναπηρία (πχ παράλυση των ποδιών)
  • Όταν το κάταγμα είναι ασταθές.

Διαγνωστικές εξετάσεις:

Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί σωστά ένας ασθενής που παρουσιάζει πόνο στη σπονδυλική στήλη και που δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία. Ιδιαίτερα εάν ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο οστεοπόρωσης. Έτσι, οι ενδεδειγμένες εξετάσεις είναι:

Ακτινογραφία – Η πρώτη διαγνωστική εξέταση που γίνεται. Μια πλάγια ακτινογραφία της θωρακικής ή οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί συχνά να αναγνωρίσει ένα κάταγμα και να αποκαλύψει οποιαδήποτε απώλεια ύψους ή κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Η αξονική τομογραφία – Παρέχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια για την ανατομία των οστών και μπορεί να αποκαλύψει απώλεια ύψους, ανάδρομη ώθηση θραυσμάτων και τυχόν διακινδύνευση  της σπονδυλικής στήλης.

Μαγνητική Τομογραφία – Αποκαλύπτει εάν το κάταγμα είναι οξύ (με την παρουσία οστικού οιδήματος) και επίσης εάν τίθεται σε κίνδυνο το νευρολογικό σύστημα.

Σπινθηρογράφημα οστών – Πρόκειται μια πυρηνική ιατρική τεχνική απεικόνισης των οστών που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση οστικών παθήσεων και διαταραχών όπως κάταγμα, μόλυνση και καρκίνο.

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση κυφοπλαστικής;

Κατά τη χειρουργική επέμβαση κυφοπλαστικής, γίνεται μια μικρή τομή στην πλάτη, μέσω της οποίας ο χειρουργός τοποθετεί έναν στενό σωλήνα. Χρησιμοποιώντας την ακτινοσκόπηση για να το καθοδηγήσει στη σωστή θέση, ο σωλήνας δημιουργεί μια διαδρομή μέσω της πλάτης στην περιοχή του κατάγματος μέσω του μίσχου των εμπλεκόμενων σπονδύλων.

Ο χειρουργός εισάγει ένα ειδικό μπαλόνι μέσω του σωλήνα στους σπονδύλους και στη συνέχεια το φουσκώνει απαλά και προσεκτικά. Καθώς το μπαλόνι φουσκώνει, ανυψώνει το κάταγμα, επιστρέφοντας τους σπονδύλους σε μια πιο φυσιολογική θέση. Συμπυκνώνει επίσης το μαλακό εσωτερικό οστό για να δημιουργήσει μια κοιλότητα μέσα στους σπονδύλους.

Εν συνεχεία, το μπαλόνι αφαιρείται και ο ιατρός χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία υπό χαμηλή πίεση για να γεμίσει την κοιλότητα με ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο και ονομάζεται πολυμεθυλομεθακρυλικό. Μετά την ένεση, το υλικό σκληραίνει γρήγορα, σταθεροποιώντας το οστό.

Μετά την επέμβαση.

Ο ασθενής κινητοποιείται από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το χειρουργείο και μάλιστα χωρίς κηδεμόνα. Ο πόνος έχει μειωθεί σημαντικά.  Εξιτήριο ως επι το πλείστον παίρνει την επόμενη ημέρα. Συνίσταται να μην οδηγήσει μέχρι να λάβει άδεια από τον ιατρό. Μπορεί την επόμενη ημέρα της επέμβασης να επιστρέψει και στην εργασία του, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι χειρωνακτική (συστηματική άρση βαρών μετά από 1 μήνα). Όσον αφορά την οστεοπόρωση, αυτή δεν θεραπεύεται με την κυφοπλαστική, για αυτό και η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται.

Ο δρ. Καρνέζης είναι Ορθοπαιδικός χειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Διαθέτει πολυετή εξειδίκευση στη χειρουργική  σπονδυλικής στήλης, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με αυτή. Σεβόμενος την κρισιμότητα της σπονδυλικής στήλης, στοχεύει πάντοτε στην ασφαλέστερη χειρουργική της. Διαθέτει μάλιστα τους δύο διεθνείς κορυφαίους τίτλους ορθοπαιδικής χειρουργικής: FRCS (Tr&Orth) και FEBOT. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” και παγκοσμίως αναγνωρισμένος χειρουργός στην κατανόηση του μηχανισμού της σκολίωσης και τον άριστο σχεδιασμό των χειρουργικών διορθώσεων.

Dektop CTA Mobile CTA