Κυφοπλαστική

Τι είναι η κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική είναι μια σχετικά νέα και ελάχιστα επεμβατική διαδερμική επέμβαση, που είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του συμπιεστικού σπονδυλικού κατάγματος που δεν ανταποκρίθηκε στη συντηρητική παρέμβαση. Τα κατάγματα αυτά συνήθως οφείλονται στην οστεοπόρωση, σε μεταστάσεις λόγω κακοήθειας κ.α. Περιλαμβάνει την εισαγωγή ακρυλικού οστικού τσιμέντου στο σπασμένο σπονδυλικό σώμα υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, αφού πρώτα οι σπασμένες τελικές πλάκες του σπονδύλου έχουν ανυψωθεί με μπαλονάκι, αποκαθιστώντας το σπονδυλικό σώμα στο αρχικό του ύψος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι kifoplastiki-karnezis-min.jpg

 

Ποιο το όφελος της κυφοπλαστικής;

Τα οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα τα οποία και αντιμετωπίζει η κυφοπλαστική έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένη νοσηρότητα. Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη θεραπεία και την περίοδο αποκατάστασης των συμπιεστικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Ως εκ τούτου, θα μειωθεί η χρήση παυσίπονων, καθώς ή ανακούφιση από τον πόνο είναι ταχεία και αισθητή. Επιπλέον, οι απαιτούμενες τομές είναι μικρές και η επέμβαση διαρκεί λίγο. Ο ασθενής δύνανται να επιστρέψει στην καθημερινότητά του σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανακτώντας ένα ποιοτικό ζην και με καλύτερη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης του. Τέλος, να σημειωθεί πως η κυφοπλαστική έχει χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

 

Πότε ενδείκνυται και πότε όχι η κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική ενδείκνυται, όταν ο ασθενής  υποφέρει από επώδυνα ή προοδευτικά οστεοπορωτικά και οστεολυτικά συμπιεστικά κατάγματα σπονδύλων. Ο υποψήφιος για κυφοπλαστική παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα κίνησης και λειτουργίας εξαιτίας των προαναφερθέντων καταγμάτων. Προς αποφυγήν παρανόησης, να τονιστεί πως ο πόνος πρέπει να οφείλεται στο κάταγμα και όχι σε άλλη αιτία όπως π.χ. κήλη δίσκου, αρθρίτιδα ή στένωση.  Ωστόσο και επειδή δεν αντιμετωπίζονται όλα τα κατάγματα με την κυφοπλαστική, οι περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται είναι:

  • Σε συμπιεστικά κατάγματα από οστεοπόρωση
  • Στους σπονδύλους από Θ5 (5ο θωρακικό) μέχρι Ο5 (5ο οσφυϊκό)
  • Σε σπονδυλικά αιμαγγειώματα και
  • Σε οστεολυτικές μεταστάσεις και στο πολλαπλούν μυέλωμα.

Δεν συνιστάται η επέμβαση στις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν υφίσταται μικροβιακή λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη
  • Όταν η πηκτικότητα του αίματος έχει διαταραχθεί
  • Στη περίπτωση που το κάταγμα έχει προκαλέσει νευρολογική αναπηρία (πχ παράλυση των ποδιών)

quote desk 4

Διαγνωστικές εξετάσεις:

Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί σωστά ένας ασθενής που παρουσιάζει πόνο στη σπονδυλική στήλη και που δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία. Ιδιαίτερα εάν ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο οστεοπόρωσης. Έτσι, οι ενδεδειγμένες εξετάσεις είναι:

Ακτινογραφία – Είναι συνήθως η πρώτη διαγνωστική εξέταση που γίνεται. Μια πλάγια ακτινογραφία της θωρακικής ή οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί συχνά να αναγνωρίσει ένα κάταγμα και να αποκαλύψει οποιαδήποτε απώλεια ύψους ή κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Μαγνητική Τομογραφία – Είναι η πιο χρήσιμη σχετική εξέταση καθώς αποκαλύπτει εάν το κάταγμα είναι οξύ (με την παρουσία οστικού οιδήματος) και επίσης εάν τίθεται σε κίνδυνο το νευρικό σύστημα.

quote desk no photo

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση κυφοπλαστικής;

Κατά τη χειρουργική επέμβαση κυφοπλαστικής, ο χειρουργός τοποθετεί μια βελόνα χρησιμοποιώντας την ακτινοσκόπηση για να την καθοδηγήσει στη σωστή θέση. 

                                                                                             

Ο χειρουργός εισάγει ένα ειδικό μπαλόνι μέσω της βελόνας στους σπονδύλους και στη συνέχεια το φουσκώνει με ακτινολογική παρακολούθηση. Καθώς το μπαλόνι φουσκώνει, ανυψώνει το κάταγμα, επιστρέφοντας τους σπονδύλους σε μια πιο φυσιολογική θέση. Συμπυκνώνει επίσης το μαλακό εσωτερικό οστό για να δημιουργήσει μια κοιλότητα μέσα στους σπονδύλους.

Εν συνεχεία, το μπαλόνι αφαιρείται και ο χειρουργός χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία υπό χαμηλή πίεση για να γεμίσει την κοιλότητα με ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο και ονομάζεται πολυμεθυλομεθακρυλικό. Μετά την ένεση, το υλικό σκληραίνει γρήγορα, σταθεροποιώντας το οστό.

                          

Μετά την επέμβαση.

Ο ασθενής κινητοποιείται από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το χειρουργείο και μάλιστα χωρίς κηδεμόνα. Ο πόνος έχει μειωθεί σημαντικά. Εξιτήριο ως επι το πλείστον παίρνει την επόμενη ημέρα. Συνίσταται να μην οδηγήσει μέχρι να λάβει άδεια από τον ιατρό. Μπορεί την επόμενη ημέρα της επέμβασης να επιστρέψει και στην εργασία του, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι χειρωνακτική (συστηματική άρση βαρών μετά από 1 μήνα). Όσον αφορά την οστεοπόρωση, αυτή δεν θεραπεύεται με την κυφοπλαστική, για αυτό και η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση μετά από κυφοπλαστική, διαβάστε εδώ.

Μπορεί η κυφοπλαστική να γίνει σε παλαιά κατάγματα;

Η κυφοπλαστική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου όταν γίνεται στις πρώτες 6 εβδομάδες μετά το κάταγμα (καθίζηση σπονδύλου). Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι επιτυχής ακόμη και αρκετούς μήνες αργότερα, ανάλογα με την ύπαρξη κάποιων παραγόντων που μπορούν να φανούν στην μαγνητική τομογραφία.

Η κυφοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία;

Η κυφοπλαστική γίνεται με μια σύντομης διάρκειας γενική αναισθησία.

Ποιά είναι η διαφορά της κυφοπλαστικής από την δισκοπλαστική;

Η κυφοπλαστική είναι η σταθεροποίηση συμπιεστικών καταγμάτων των σπονδύλων με διαδερμική έγχυση ακρυλικού ‘τσιμέντου’ και είναι εντελώς διαφορετική μέθοδος από την την δισκοπλαστική, που είναι η έγχυση υλικού στον μεσοσπονδύλιο δίσκο για την αντιμετώπιση του πόνου στην μέση (οσφυαλγία) που οφείλεται σε δισκική νόσο.

Πόσος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά την κυφοπλαστική;

Η ανακούφιση από τον πόνο και η κινητοποίηση μετά την κυφοπλαστική γίνονται άμεσα, ενώ η επιστροφή στις συνηθισμένες δραστηριότητες είναι ταχεία (ημέρες ή λίγες εβδομάδες), ανάλογα φυσικά και με την γενική κατάσταση του ασθενούς.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση μετά από κυφοπλαστική, διαβάστε εδώ.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές από την κυφοπλαστική;

Δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος επιπλοκών από την κυφοπλαστική, όταν αυτή γίνεται από έμπειρο Ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοηθούν απο τον ασθενή τα εξής δύο πολύ σημαντικά σημεία:

Πρώτον, αν και η ανακούφιση από τον πόνο είναι συνήθως άμεση, σε αρκετές περιπτώσεις η πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων πόνου και η βελτίωση της κινητικότητας με επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής είναι σταδιακή. Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες αποκατάστασης και σταδιακής επαναφοράς στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες.

Δεύτερον, καθώς η οστεοπόρωση είναι γενικευμένη νόσος που επηρεάζει όλα τα οστά συμπεριλαμβανομένων και όλων των σπονδύλων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η στατιστική πιθανότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά την κυφοπλαστική να παρουσιαστούν και νέα κατάγματα σπονδύλων σε άλλα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης (οσφυικής ή θωρακικής) και εμφάνιση εκ νέου του πόνου στην μέση ή την θωρακική περιοχή. Η αντιμετώπιση αυτών των νέων καταγμάτων απαιτεί τις κατάλληλες εξετάσεις και, ανάλογα με την περίπτωση, ένα νέο θεραπευτικό πλάνο.

‘Οπως σε όλους τους τομείς της Ιατρικής, η στενή συνεργασία και επικοινωνία ασθενούς και γιατρού είναι απαραίτητη για την ορθή κατανόηση της πορείας ενός προβλήματος και το καλύτερο δυνατό τελικό αποτέλεσμα.

Ο δρ. Καρνέζης είναι Ορθοπαιδικός χειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Διαθέτει πολυετή εξειδίκευση στη χειρουργική  σπονδυλικής στήλης, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με αυτή. Σεβόμενος την κρισιμότητα της σπονδυλικής στήλης, στοχεύει πάντοτε στην ασφαλέστερη χειρουργική της. Διαθέτει μάλιστα τους δύο διεθνείς κορυφαίους τίτλους ορθοπαιδικής χειρουργικής: FRCS (Tr&Orth) και FEBOT. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” και παγκοσμίως αναγνωρισμένος χειρουργός στην κατανόηση του μηχανισμού της σκολίωσης και τον άριστο σχεδιασμό των χειρουργικών διορθώσεων.