Ανάρρωση μετά την Κυφοπλαστική

Κυφοπλαστική: Πότε πραγματοποιείται και για ποιους λόγους;

Στα παλαιότερα χρόνια θεωρούσαν ότι τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης είναι κάτι αναμενόμενο σε ηλικιωμένα άτομα και έτσι έμεναν χωρίς θεραπεία. Βέβαια, αυτό είχε ως  αποτέλεσμα την υποβάθμιση της καθημερινής ζωής των ηλικιωμένων. Σήμερα με την κυφοπλαστική  μπορούμε να δώσουμε άμεση ανακούφιση από τους πόνους που οφείλονται σε κατάγματα σπονδύλων, ενισχύοντας και αποκαθιστώντας τον σπόνδυλο.

Είναι γνωστό ότι παρατεταμένη ακινητοποίηση – παραμονή στο κρεβάτι, η εφαρμογή κηδεμόνα κορμού και η χρήση  παυσίπονων, δεν θεραπεύουν το πρόβλημα.  Αντιθέτως, όλα τα παραπάνω αδυνατίζουν περισσότερο τα οστά και τους μύες της σπονδυλικής στήλης.

Η τυπική εξέλιξη των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αν μείνουν χωρίς θεραπεία, αφορά δυνατό χρόνιο πόνο, που ταλαιπωρεί τον ασθενή και δεν του επιτρέπει να ζει πια ανεξάρτητα. Επίσης, πολλές φορές δημιουργείται και παραμόρφωση της πλάτης (κύφωση).

κυφοπλαστική

Πότε πρέπει να πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η επέμβαση της κυφοπλαστικής θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν συντομότερα μετά από το περιστατικό που συνέβη το κάταγμα. Το αργότερο που μπορεί να γίνει είναι μέσα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο νωρίς ο ασθενής υποβληθεί στην επέμβαση της κυφοπλαστικής, τόσο καλύτερα είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κυφοπλαστική;

 • Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος
 • Σύντομη διάρκεια χειρουργείου (περίπου 30 λεπτά), μικρή τομή
 • Νοσηλεία 24 ωρών, χωρίς απώλεια αίματος, χωρίς τραυματισμούς των γύρω ιστών
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς (μετά από λίγες ώρες)
 • Ελάχιστος ή και καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
 • Εξαιρετικά ασφαλής
 • Απουσία σοβαρών επιπλοκών (βάσει μελετών)

 

Τα μυστικά της κυφοπλαστικής

Ο χρόνος της επέμβασης. Όσο συντομότερα γίνεται η επέμβαση μετά από το κάταγμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αποκατασταθεί το ύψος του σπονδύλου. Έτσι μπορεί να αποφευχθούν τόσο  η δημιουργία κύφωσης, όσο  οι επιπλοκές από την παρατεταμένη ακινησία. Ο ιδανικός χρόνος είναι μέσα σε διάστημα έως 6 εβδομάδες από το κάταγμα.

 

Ο κατάλληλος χειρουργός. Η κυφοπλαστική είναι εξειδικευμένη επέμβαση και δεν μπορεί να διενεργείται από τον καθένα. Πρέπει  να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

κυφοπλαστική ανάρρωση

Ανάρρωση μετά την Κυφοπλαστική: Τι να περιμένετε μετεγχειρητικά

Για τους περισσότερους ασθενείς η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση. Σε κάποιους άλλους μπορεί να γίνει αισθητή μέσα σε 2 μέρες. Στο σπίτι, οι ασθενείς μπορούν να ξαναγυρίσουν στις φυσιολογικές καθημερινές τους δραστηριότητες. Χρειάζεται μια λογική προφύλαξη και αποφυγή πολύ απαιτητικών φυσικών δραστηριοτήτων, όπως μεγάλα βάρη για περίπου 6 εβδομάδες.

Τα διαγράμματα που ακολουθούν δείχνουν τα αποτελέσματα συγκριτικών μελετών για την εξέλιξη του πόνου και της ποιότητας ζωής μετά από συμπιεστικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μελέτες έδειξαν ότι η ποιότητα ζωής με την μέθοδο της κυφοπλαστικής έχει θεαματική βελτίωση από τις πρώτες μέρες. Επίσης, το επίπεδο του πόνου μετά την κυφοπλαστική πέφτει θεαματικά σε σύγκριση με την συντηρητική αντιμετώπιση.

 

Διάγραμμα. Η βελτίωση ποιότητας ζωής μετά το κάταγμα είναι πολύ μεγαλύτερη με την κυφοπλαστική.
Διάγραμμα. Το επίπεδο του πόνου κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά το κάταγμα είναι πολύ χαμηλότερο και τείνει να εξαφανιστεί αν γίνει η επέμβαση της κυφοπλαστικής.

Κυφοπλαστική: Πώς γίνεται η επέμβαση;

 1. Γίνεται με γενική αναισθησία.
 2. Η βελόνα μπαίνει στον σπόνδυλο που έχει υποστεί το κάταγμα κατά τη διάρκεια της κυφοπλαστικής.
 3. Η βελόνα μπαίνει στον σπόνδυλο που έχει υποστεί το κάταγμα.
 4. Το ειδικό μπαλόνι μπαίνει στον σπόνδυλο.
 5. Το μπαλόνι “φουσκώνει” και διορθώνεται το σχήμα του σπονδύλου.
 6. Το μπαλόνι “φουσκώνει” και διορθώνεται το σχήμα του σπονδύλου.
 7. Αφαιρείται το μπαλόνι από τον σπόνδυλο
 8. Στο κενό που δημιουργήθηκε στο σώμα του σπονδύλου, μπαίνει το ειδικό ορθοπαιδικό τσιμέντο.
 9. Η βελόνα βγαίνει από τον σπόνδυλο, ο οποίος έχει πλέον αποκατασταθεί.

Αν πάσχετε από κάταγμα σπονδυλικής στήλης, κλείστε άμεσα ραντεβού με τον γιατρό.

Ο Δρ. Καρνέζης είναι Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ”, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Εκπαιδεύτηκε εξ ολοκλήρου στην Αγγλία και έχει αποκτήσει με εξετάσεις τους δύο διεθνείς κορυφαίους τίτλους ορθοπαιδικής χειρουργικής: FRCS(Tr&Orth) και FEBOT. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε όλο το φάσμα της Χειρουργικής της Σπονδυλικής στήλης, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει νέες πρωτοποριακές μεθόδους αντιμετώπισης συχνών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.

Dektop CTA Mobile CTA