Ισχιαλγία: Η καθυστέρηση του χειρουργείου επηρεάζει αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα

Στο ερώτημα “Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όσο κι αν καθυστερήσoυμε το χειρουργείο”; απαντούν σχετικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Μια πολύ συχνή ερώτηση των ασθενών είναι: Πόσο μπορούμε να περιμένουμε έως ότου προχωρήσουμε στην οριστική θεραπεία με χειρουργείο; Το αποτέλεσμα του χειρουργείου θα είναι το ίδιο όσο κι αν αυτό καθυστερήσει;

Τρεις επιστημονικές μελέτες στα κορυφαία ιατρικά περιοδικά, απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα:

Και οι τρεις έρευνες κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα στους ασθενείς με διάρκεια συμπτωμάτων μεγαλύτερη των 6 μηνών. Με άλλα λόγια η θεραπεία σε ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική με τη θεραπεία ασθενών με συμπτώματα για μικρότερο χρονικό διάστημα.


Η κλινική μελέτη Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT) τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Journal of Bone and Joint Surgery” κατέληξε ότι

  • παρατεταμένη διάρκεια συμπτωμάτων ισχιαλγίας (πάνω από 6 μήνες) οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα
  • η χειρουργική θεραπεία (μικροδισκεκτομή) έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από την μη-χειρουργική αντιμετώπιση ανεξάρτητα από τη διάρκεια των συμπτωμάτων ισχιαλγίας.

Η δεύτερη μελέτη που ασχολείται με το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard (Βοστώνη, Η.Π.Α.) και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Clinical Orthopaedics and Related Research” και έδειξε ότι σε περιπτώσεις επίμονης ισχιαλγίας που διαρκούν πάνω από 6 μήνες πριν αντιμετωπιστούν χειρουργικά (με μικροδισκεκτομή) το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ικανοποιητικό όσο σε περιπτώσεις που η μικροδισκεκτομή πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από τους 6 μήνες.

Τέλος, στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και μελέτη που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικής Χειρουργικής American Association of Orthopaedic Surgeons (AAOS) 2010 Annual Meeting: Abstract 061. 
Στην μελέτη αυτή διερευνήθηκε το αποτέλεσμα (επίπεδο πόνου και φυσικών δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή) της παρατεταμένης διάρκειας των συμπτωμάτων στην θεραπεία για τις κήλες δίσκων. Συγκρίθηκε το αποτέλεσμα της χειρουργικής (μικροδισκεκτομή) και μη – χειρουργικής θεραπείας για κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου σε ομάδα συνολικά 1200 ασθενών. Από αυτούς κάποιοι είχαν συμπτώματα διάρκειας μικρότερης των 6 μηνών και άλλοι είχαν συμπτώματα για διάστημα περισσότερο από 6 μήνες πριν ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία. Οι ασθενείς ήταν σε πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης για 4 χρόνια.
Η έρευνα κατέληξε ότι τα αποτελέσματα ήταν αισθητά χειρότερα στους ασθενείς με διάρκεια συμπτωμάτων μεγαλύτερη των 6 μηνών. Αυτό ίσχυε τόσο για τις χειρουργικές όσο και για τις μη – χειρουργικές θεραπείες.

Μικροδισκεκτομή

Η μικροδισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος θεραπείας της ισχιαλγίας λόγω δισκοκήλης. Λίγες εξελίξεις στην ιατρική έχουν βελτιώσει τόσο θεαματικά την ποιότητα ζωής όσων έχουν προβλήματα μέσης όσο η μικροδισκεκτομή. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την μέθοδο στη σχετική σελίδα.

Dektop CTA Mobile CTA