Κηδεμόνες και σκολίωση

Αν και η αποτελεσματικότητα των κηδεμόνων δεν έχει αποδειχθεί με έγκυρες επιστημονικές μελέτες και μεγάλο  μέρος της ορθοπαιδικής κοινότητας θεωρεί ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της σκολίωσης, είναι για πάρα πολλές δεκαετίες η προτεινόμενη αντιμετώπιση για ιδιοπαθείς εφηβικές σκολιώσεις. 

Ο λόγος είναι απόλυτα κατανοητός. Οι γονείς θέλουμε πάντα να κάνουμε οτιδήποτε ελπίζουμε ότι μπορεί να βοηθήσει το παιδί μας ακόμα κι αν έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα επιτυχίας.

 Σαν γονείς θα πρέπει όμως να έχουμε πάντα υπόψη:

 Ο κηδεμόνας δημιουργεί ψυχολογική επιβάρυνση για τον έφηβο και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κατάθλιψη.

 Αν ο έφηβός σας δεν φορά τον κηδεμόνα τις απαιτούμενες ώρες την ημέρα, δεν είναι απαραίτητα μόνο ψυχολογικό το πρόβλημα. Υπάρχουν κάποια είδη σκολίωσης που ο κηδεμόνας δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ούτε τις απαιτούμενες ώρες της ημέρας ούτε αρκετά σφικτά στο σώμα.

Ο κηδεμόνας λόγω της μεγάλης πίεσης στα πλευρά μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία. Σχετική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό Spine.

Οι ακτινογραφίες για την παρακολούθηση της πορείας της σκολίωσης πρέπει να λαμβάνονται όταν ο έφηβος δεν φορά τον κηδεμόνα για να είναι αξιόπιστες όσον αφορά την επιδείνωση ή μη.

Μην χάνετε πολύτιμο χρόνο. Όταν παρά την χρήση του κηδεμόνα η σκολίωση επιδεινώνεται πρέπει χωρίς καθυστέρηση να επισκεφθείτε τον γιατρό ο οποίος θα σας καθοδηγήσει αν και πότε πρέπει να προχωρήσει σε χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης του παιδιού σας πριν η σκολίωση επιδεινωθεί τόσο που ακόμα και η χειρουργική λύση είναι πολύ δύσκολη ή αδύνατη.

Περισσότερα για τις μελέτες σχετικά με τους κηδεμόνες μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό post στο blog  μας. 

Dektop CTA Mobile CTA