Μικροχειρουργική στη θεραπεία προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης

Η μικροχειρουργική είναι από τις σημαντικότερες ιατρικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με κυριότερο παράδειγμα τη μέθοδο της μικροχειρουργικής δισκεκτομής ή μικροδισκεκτομής.

Τι είναι η μικροδισκεκτομή;

Είναι μια από τις μικροχειρουργικες τεχνικές που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα συμπτώματα ισχιαλγίας (πόνου κατά μήκος του ποδιού ή ποδιών) πού οφείλεται στην ύπαρξη δισκοκήλης στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής μας στήλης. Μέσα από μια πολύ μικρή τομή χαμηλά στη μέση και με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου αφαιρούμε την δισκοκήλη, απελευθερώνοντας έτσι το νεύρο το οποίο πιέζεται και προκαλεί την ισχιαλγία. Η συγκεκριμένη διαδικασία της μικροδισκεκτομής διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα.

Ποιές άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές υπάρχουν;

Μια από τις τελευταίες ιατροτεχνολογικές εξελίξεις είναι η εφαρμογή των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στην αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Η κυριότερη από αυτές τις τεχνικές είναι η ελάχιστη επεμβατική μέθοδος της διαδερμικής κυφοπλαστικής για την αντιμετώπιση των συμπιεστικών οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Διαδερμικά (χωρίς τομή αλλά μέσω ειδικής βελόνας) εισάγουμε ειδική σκληρυντική ουσία στον σπόνδυλο που πάσχει, αποκαθιστώντας την αντοχή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες των καθημερινών μας κινήσεων χωρίς πόνο. 

Η πρώιμη διάγνωση των προβλημάτων σπονδυλικής στήλης επιτρέπει την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους πριν φτάσουν σε πιο σοβαρό στάδιο. Πρέπει να απευθυνόμαστε στον Ορθοπαιδικό χειρουργό που έχει εξειδίκευση στις παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης όσο το δυνατό νωρίτερα. 

Από το άρθρο του Δρ. Ι. Καρνέζη στην Athens Voice 

Dektop CTA Mobile CTA