Πόσο σημαντικό είναι να γίνεται έγκαιρα η κυφοπλαστική στα σπονδυλικά κατάγματα;

Υπάρχει ο «ιδανικός» χρόνος για την κυφοπλαστική μετά από ένα συμπιεστικό κάταγμα σπονδύλου;

Η απάντηση είναι ναι. Ο ιδανικός χρόνος είναι το συντομότερο δυνατόν μετά το κάταγμα.

Διαβάστε γιατί:

Ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά τους.

Πρώτον, τώρα πλέον έχουμε στα χέρια μας αδιάσειστες αποδείξεις ότι η κυφοπλαστική είναι τόσο αποτελεσματική στις περιπτώσεις συμπιεστικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης, ώστε κάθε άλλη αντιμετώπιση θεωρείται πλέον όχι σωστή.

Δεύτερον, η φυσική εξέλιξη του σπονδύλου που έχει υποστεί το κάταγμα είναι η καθίζηση, κάτι που έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από απλό πόνο. Γιατί;

Γιατί δυστυχώς καθίζηση ενός σπονδύλου επηρεάζει με το χρόνο την ισορροπία ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης. Το σώμα μας, στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει την αλλαγή στο σχήμα της σπονδυλικής στήλης στο σημείο του κατάγματος ώστε να συνεχίσει να κινείται όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά, κάνει προσαρμογές στην ισορροπία και το σχήμα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό με τη σειρά του καταλήγει σε μια σπονδυλική στήλη με γενικευμένους πόνους, παραμόρφωση και τελικά σε αδυναμία στάσης και βάδισης.

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση συμπιεστικού σπονδυλικού κατάγματος είναι «δισταγμός» και «υπομονή»

Δείτε το παρακάτω περιστατικό της φωτογραφίας. 

Ο ασθενής 85 ετών, πλήρως δραστήριος, έπεσε από σκάλα πριν δυόμιση χρόνια. Από την πτώση αυτή έπαθε συμπιεστικό κάταγμα στην σπονδυλική στήλη. Δυστυχώς για λόγους που δεν θα εξετάσουμε εδώ, δεν πήρε την κατάλληλη καθοδήγηση για το πρόβλημα και προσπάθησε να αντιμετωπίσει μόνο τον πόνο με παυσίπονα και «υπομονή». Η χειρότερη δηλαδή συμβουλή που θα μπορούσε να ακολουθήσει, ενώ η κυφοπλαστική θα του είχε δώσει άμεση και μόνιμη λύση.

Στους επόμενους μήνες ο πόνος συνεχίστηκε και η παραμόρφωση ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης εξελίχθηκε, με αποτέλεσμα όπως φαίνεται στη φωτογραφία να καταλήξει σε πολύ σοβαρή κύφωση.

Σήμερα, εξακολουθεί να πονά, και επιπλέον δεν μπορεί να έχει την παραμικρή φυσική δραστηριότητα ενώ περπατά και στέκεται όρθιος με μεγάλη δυσκολία.

Η μοναδική λύση πλέον είναι να υποβληθεί σε εξαιρετικά πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση σε μεγάλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης για την διόρθωση της παραμόρφωσης και αποκατάσταση κατά το δυνατόν της αρχικής ισορροπίας.

Ο Δρ. Ι. Καρνέζης εξήγησε:

Εάν ο ασθενής είχε εξ αρχής κατευθυνθεί σωστά και είχε υποβληθεί στην ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της Κυφοπλαστικής σύντομα μετά το κάταγμα, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είχε αποκατασταθεί και θα ήταν σήμερα πλήρως δραστήριος και χωρίς πόνο. Η κυφοπλαστική είναι ένα μεγάλο δώρο της επιστήμης για ένα πρόβλημα που βασάνιζε τις προηγούμενες γενεές. Να έχουμε πάντα στο νου μας ότι όπως σε όλα τα προβλήματα υγείας, μια καθυστέρηση τώρα, μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία μας αργότερα.

Dektop CTA Mobile CTA