Σπονδυλολίσθηση

Τι είναι

Όταν ένας σπόνδυλος έχει«γλιστρήσει» προς τα εμπρός σε σχέση με τον κάτω σπόνδυλο λέμε ότι υπάρχει σπονδυλολίσθηση. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οσφυαλγία ή / και ισχιαλγία. Είναι αρκετά συχνή σε νεαρά άτομα. Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι επίσης συχνή στα μεγαλύτερα άτομα. Συμβαίνει συχνότερα στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και σπανιότερα σε ανώτερα τμήματα.

Συμπτώματα

Στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν σπονδυλολίσθηση δεν θα παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα. Πιθανώς όμως να παρουσιαστεί:
• Οσφυαλγία
• Πόνος που διαχέεται στους γοφούς και στο πίσω μέρος των μηρών
• Πόνος που επιδεινώνεται με την ορθοστασία ή το περπάτημα ή το σκύψιμο
• Ελάττωση του πόνου σε καθιστή θέση
• Αίσθηση κόπωσης στα πόδια και κάποιες φορές μούδιασμα ειδικά μετά από περπάτημα
• Πόνος που διαχέεται κάτω από το γόνατο και πιθανώς στο πόδι.

Σπονδυλολίσθηση σε ανηλίκους

Συμβαίνει συχνότερα σε αθλητές που η άσκηση, υποβάλει σε στρες την κατώτερη σπονδυλική στήλη. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι οσφυαλγία ή και ισχιαλγία που περιορίζουν την κινητικότητα. Νευρολογικά προβλήματα ή παράλυση είναι σπάνια. Ο γιατρός συνήθως θα συστήσει την αποχή από την προπόνηση έως ότου υποχωρήσει ο πόνος.

Αιτία

Σπονδυλόλυση. Είναι η πιο συχνή αιτία της σπονδυλολίσθησης. Το μικρό οστό της άρθρωσης με τον αμέσως κατώτερο σπόνδυλο έχει υποστεί φθορά ή και κάταγμα συνήθως από υπερβολική καταπόνηση του οστού. Μπορεί να οδηγήσει σε σπονδυλολίσθηση αλλά μπορεί και όχι.
Άλλες αιτίες:
Συγγενής
Παθολογική (μεταστατική νόσος, οστεοπόρωση κλπ)

Προβλήματα

Αν και η σπονδυλολίσθηση είναι συχνή αιτία οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας σε ανηλίκους, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν συμπτώματα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όμως αν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα ή παράλυση.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση από το γιατρό και ακτινογραφίες. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον Μαγνητική Τομογραφία για να διαπιστώσει πιθανή πίεση των νεύρων.

Θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση από το γιατρό και ακτινογραφίες. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον Μαγνητική Τομογραφία για να διαπιστώσει πιθανή πίεση των νεύρων.

Χειρουργείο

Αν τα συμπτώματα σοβαρού πόνου δεν υποχωρούν μετά από έξι τουλάχιστον μήνες μη χειρουργικής θεραπείας, ή αν η σπονδυλολίσθηση είναι μεγάλου βαθμού, ο γιατρός θα συστήσει να προχωρήσει σε σπονδυλοδεσία. Θα συστήσει επίσης χειρουργική αντιμετώπιση σε περίπτωση που πιέζεται κάποιο νεύρο. Η σπονδυλολίσθηση / σπονδυλόλυση σημαίνει ότι υπάρχει μια ασταθής περιοχή στη σπονδυλική στήλη. Συνεπώς, η εμπειρία και οι ικανότητα του γιατρού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού για να αποφύγετε σοβαρότερα προβλήματα.

Η σπονδυλολίσθηση / σπονδυλόλυση σημαίνει ότι υπάρχει μια ασταθής περιοχή στη σπονδυλική στήλη. Συνεπώς, η εμπειρία και οι ικανότητα του γιατρού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού για να αποφύγετε σοβαρότερα προβλήματα.

Dektop CTA Mobile CTA