Εγχύσεις σπονδυλικής στήλης

Οι εγχύσεις σπονδυλικής στήλης, μια κοινή ιατρική διαδικασία, εξυπηρετούν διπλό σκοπό, καθώς διαγιγνώσκουν και ανακουφίζουν από τον πόνο στη μέση και στα πόδια. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού σε συγκεκριμένα σημεία της σπονδυλικής στήλης, εντοπίζοντας την προέλευση του πόνου και παρέχοντας άμεση ανακούφιση.

 

Τύποι εγχύσεων στη σπονδυλική στήλη

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν 3 βασικά είδη εγχύσεων στη σπονδυλική στήλη, καθένα εκ των οποίων εξυπηρετεί άλλο σκοπό. Τα είδη εγχύσεων είναι:

  1. Επισκληρίδιες ενέσεις (epidural injection)
  2. Περιαρθρικές ενέσεις (facet joint injection ή facet block)
  3. Ενέσεις νευρικής ρίζας (nerve root injection ή root block)

 

Ενδείξεις για εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη

Οι επισκληρίδιες ενέσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τον πόνο στην πλάτη και στα πόδια που προκαλείται από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή οσφυϊκή στένωση.

Ιδανικές για την ανακούφιση του πόνου στη μέση που οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα και οσφυϊκή στένωση είναι οι περιαρθρικές ενέσεις όπου το φάρμακο ενίεται στην περιοχή των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης.

Τέλος, οι ενέσεις νευρικής ρίζας παρέχουν ανακούφιση για τον πόνο στα πόδια που προέρχεται από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

 

Πώς λειτουργούν οι εγχύσεις σπονδυλικής στήλης;

Οι εγχύσεις σπονδυλικής στήλης, αν και δεν αποτελούν οριστική λύση, συμβάλλουν στη σημαντική μείωση του πόνου. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να ξεκινήσουν φυσικοθεραπεία, μειώνοντας την ανάγκη για λήψη ισχυρών παυσίπονων και διευκολύνοντας την ταχύτερη επιστροφή στην εργασία.

Πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία και είναι ασφαλείς ακόμη και για ηλικιωμένους ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος ή ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ανάλογα με την περίπτωση, οι εναλλακτικές επιλογές αντί των εγχύσεων σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν φάρμακα, φυσικοθεραπεία ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι εγχύσεις της σπονδυλικής στήλης δεν είναι επείγουσες διαδικασίες. Το επείγον προκύπτει σε περιπτώσεις παράλυσης, που δικαιολογούν άμεση χειρουργική επέμβαση.

 

Αντενδείξεις για εγχύσεις σπονδυλικής στήλης

Οι εγχύσεις σπονδυλικής στήλης δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε άτομα με:

  • αλλεργία στα φάρμακα που χορηγούνται
  • ενεργές λοιμώξεις
  • σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Αυτές οι αντενδείξεις διασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών.

Επιπλέον, ασθενείς με υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις πρέπει να ρυθμίζονται και τα φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος πρέπει να διακόπτονται, με διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων εάν είναι απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι ασθενείς λαμβάνουν τοπική αναισθησία, ακολουθούμενη από τη χορήγηση της ένεσης που καθοδηγείται από την ακτινογραφική απεικόνιση. Μετά το πέρας της διαδικασίας, οι ασθενείς μπορούν να εξέλθουν από το νοσοκομείο μετά από μια σύντομη περίοδο παρακολούθησης.

 

Επιπλοκές και μετεγχειρητική φροντίδα

Ενώ επιπλοκές όπως αλλεργίες ή λοιμώξεις είναι σπάνιες, οι ασθενείς ενδέχεται να αισθανθούν ήπια δυσφορία μετά την ένεση. Είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανιστούν ασυνήθιστα συμπτώματα, εξασφαλίζοντας άμεση ιατρική φροντίδα και κατάλληλη παρακολούθηση.

Συνήθως, οι ενέσεις στη σπονδυλική στήλη προσφέρουν ανακούφιση για αρκετούς μήνες, με δυνατότητα έως και τριών ενέσεων ετησίως. Ενώ για ορισμένους αρκεί μία μόνο ένεση, για άλλους μπορεί να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες ενέσεις. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση στη διαχείριση του πόνου.

Συμπερασματικά, οι εγχύσεις σπονδυλικής στήλης χρησιμεύουν ως πολύτιμα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς που υποφέρουν από πόνο στη μέση και στα πόδια. Η κατανόηση της διαδικασίας, των ενδείξεων και της φροντίδας μετά την έγχυση είναι απαραίτητη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς. Παρέχοντας αποτελεσματικές λύσεις διαχείρισης του πόνου, οι εγχύσεις της σπονδυλικής στήλης συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Ο Χειρουργός Ιωάννης Καρνέζης είναι εξαιρετικά έμπειρος στη Χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Μέσω της εξειδίκευσής του στη Χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πληθώρα παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία έπειτα από μια εξατομικευμένη διάγνωση από τον Δρ. Καρνέζη, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Dektop CTA Mobile CTA