Αυχεναλγία και κακή στάση σώματος

Γράφει ο Χρυσοβαλάντης Σασσάνης PT, OMT, MAppSc
Φυσιοθεραπευτής

Ασκήσεις για την αυχεναλγία

Πολλές φορές η αυχεναλγία μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση του σώματος.
Συχνά παρατηρούμε κυφωτική στάση στο θώρακα και μεγάλη έκταση στο άνω αυχενικό τμήμα (το σαγόνι προεξέχει προς τα εμπρός). Όσοι δουλεύουμε πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή συχνά παίρνουμε αυτή τη στάση.
Τι συμβαίνει όταν παίρνουμε αυτή τη στάση;
κονταίνουν οι πρόσθιοι θωρακικοί μύες, αδυνατίζουν οι ραχιαίοι καθώς και οι μύες της ωμοπλάτης, αδυνατίζουν οι καμπτήρες των μυών του αυχένα, σπασμός των μυών της περιοχής του ώμου.
Μια τέτοια στάση μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή και στους ώμους και ωμοπλάτη. Μπορεί να παρουσιαστεί και πονοκέφαλος και ζαλάδα. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να παρουσιαστούν και μετά από τραυματικά επεισόδια του αυχένα (πχ τροχαία). Οι ασκήσεις που παρουσιάζουμε μπορούν επομένως να βοηθήσουν και σε αυτή την περίπτωση.

Οι ασκήσεις έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα περιγράφονται ασκήσεις για την διόρθωση της στάσης σώματος. Στην δεύτερη ομάδα περιγράφονται ασκήσεις για περαιτέρω ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και της ωμοπλάτης. Στην τρίτη ομάδα παρουσιάζονται οι τρόποι για την διατήρηση των καλών αποτελεσμάτων των προηγούμενων σταδίων καθώς επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας.
Προχωρήστε στις ασκήσεις

Dektop CTA Mobile CTA